Belföld

Alig lesznek magyarok a budapesti melegolimpián

A szervezők szerint a magyar LMBT közösség tagjai félnek. Külföldiek viszont több ezren jönnek. A rendezvény semmilyen állami támogatást nem kap, de milliárdokat hozhat a fővárosnak. Bemutatták a játékok hivatalos úszónadrágját és egy nagymama is beszélt a melegségről.

Budapest ad otthont június végén Európa legnagyobb LMBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) sportrendezvényének, az idén húszéves Eurogames-nek. A magyar főváros lesz az első kelet-közép-európai helyszín, a rendezvényt eddig főleg nyugat-európai városokban, többek között Berlinben, Párizsban, Barcelonában rendezték meg. A rendezők bemutatták a játékok hivatalos úszónadrágját, de egy idősebb hölgy arról is beszámolt, mit tenne, ha unokája azzal a titokkal keresné meg, hogy meleg.

Dugódíj helyett melegolimpia

A sajtótájékoztatón is megjelent Julika néni ránézésre hatvanas éveiben járó konszolidált nyugdíjas képét mutatja. Egy rövid videón többek közt arról beszél, hogy volt egy homoszexuális kollégája, akivel jóban voltak és annyi mindenről lehetett vele beszélgetni. Arra a kérdésre, hogyan reagálna, ha unokája egyszer csak előjönne a farbával és közölné vele, hogy meleg, a hölgy úgy reagál, örülne, hogy unokája ennyire megbízik benne és a titka jó helyen lenne. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy arra biztatná, ne tartsa magában ezt a terhet, mert az nem vezet jóra, merje vállalni önmagát.

Ebben fognak úszni
Fotó: Hír24

Ezzel a kicsit szájbarágós mondanivalóval indult a sajtótájékoztató a sporteseményről, amelyen a szervezők szerint jóval többről volt szó, mint egy melegrendezvényről. A cél, hogy Magyarországról és Budapestről a toleráns turisztikai célpont képe alakuljon ki a nagyvilágban. Ez egyelőre nem teljesült maradéktalanul, Horti Zsófia szóvivő szerint ugyanis Tarlós István főpolgármester magánemberként és főpolgármesterként is elhatárolódott rendezvénytől. Klaus Wowereit berlini főpolgármester kérését, támogassa a Eurogames szervezését, így utasította el: „… az én mentalitásommal ez a dolog nem egyeztethető össze, ezért én ezt a dolgot támogatni nem tudom”. A játékok a sorozat korábbi állomásaival szemben ezért Budapesten semmiféle helyi támogatásban nem részesülnek, ugyanakkor a több ezer külföldi sportoló, kísérő és látogató itteni tartózkodása a KSH turisztikai adatai és a szervezők becslései szerint nagyjából 1,5-1,8 milliárd forintnyi hasznot hozhat a fővárosnak.

Magyarok nem mernek indulni

Bár a magyar főváros ad otthont a játékoknak, meglepő módon a magyar sportolók aránya rendkívül alacsony lesz a  résztvevők teljes létszámához képest. A Hír24 kérdésére Szekeres Dorka, a rendezvény projektkoordinátora elmondta, a több mint 3000 előzetesen regisztrált sportolónak alig 10 százaléka hazai induló. Zsíros Mihály sportmenedzser, a rendezvény egyik társszervezője és László Gábor, a Friss Gondolat (FRIGO) reprezentációs elnöke szerint ennek oka elsősorban az, hogy a hazai LMBT közösség tagjai félnek.

Horti Zsófia szóvivő, Zsíros Mihály sportmenedzser és László Gábor (FRIGO)
Fotó: Hír24

Nemcsak a résztvevők mezőnye marad szinte teljesen magyarok nélkül, de előreláthatólag a magyar sportélet kiválóságai is távolmaradnak a rendezvénytől. Zsíros Mihály szerint ez már bonyolultabb ügy. Személyes megkeresésre többen is azt mondták, szívesen támogatják a rendezvényt, de később szponzori nyomásra hivatkozva visszamondták. Egy jeles sportolót pedig maguk a rendezők beszéltek le a nyilvános kiállásról biztonsági okokra hivatkozva.

A magyar női kosárlabdacsapat viszont indul, róluk korábban írtunk, ide kattintva olvashatja!

Csak el ne ússzon

Szintén a biztonságra hivatkozva nem árulták el az események pontos helyszínét sem, de azt már lehet tudni, hogy a regisztráció a Dürlin klub épületében lesz, az Ajtósi Dürer soron. Az itt jelentkezőket a regisztrációnál tájékoztatják a versenyek pontos helyszínéről. A Hír24 kérdésére, mit kezdenek akkor, ha a Eurogames hazai megrendezését hevesen ellenző szélsőjobboldali szervezetek nevezésre szólítják fel szimpatizánsaikat, Szekeres Dorka úgy válaszolt, a regisztrációnál előzetes szűréssel megpróbálják ennek is az elejét venni. A rendőrökön kívül profi biztonsági személyzet és önkéntesek is részt vesznek majd a rendezvények biztonságos lebonyolításában.

Az esemény záróakkordjaként két férfimodell segítségével bemutatták a Eurogames hivatalos úszónadrágját is, ebből legalább kiderült, hogy úszószám mindenképpen lesz a kulturális rendezvényekkel egybekötött június végére szervezett melegolimpián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik