Belföld

A kormány szerint rosszabbul is járhattunk volna

Egy második adókulcs havi 7-8 ezres pluszterhet jelentett volna, a tranzakciós és a telefonadó viszont csak pár százat - mondta a kormányszóvivő.

A kormányszóvivő szerint egy átlagos jövedelmű család számára havi 500-550 forint terhet jelent majd a tranzakciós adó, valamint a telefon és az SMS-ek után fizetendő illeték. Giró-Szász András pénteken az ATV Start című reggeli műsorában azt mondta: “Ez egy pontos, kiszámított modell.”

A kormányszóvivő szerint ha az egykulcsos adót kellene megváltoztatni, és egy második kulcsot bevezetni, akkor a magyar átlagjövedelmet figyelembe véve az 500 forinttal szemben már havi 7500-8000 forinttal kellene számolni. Hangsúlyozta: a tranzakciós adó jelentős részét nem a lakosság fogja megfizetni, hanem a bankok.

Arra a kérdésre, hogy mit szólnak Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő bejelentéséhez, miszerint a Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy az említett adókat a nehéz helyzetben lévő családok esetében csökkentsék vagy ne vezessék be, Giró-Szász András azt mondta: a kormány odafigyel a frakciók javaslataira.

Nem véletlen, hogy a tranzakciós adóval kapcsolatban a konvergenciaprogramban egy “tól-ig szám” szerepel – mondta Giró-Szász, és utalt arra is, hogy a parlamenti vitában a módosító indítványok akár teret is nyerhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik