Belföld

Világ magyarjai egyesüljetek!

Székelyek, buddhisták, vitézi rendek, rapperek - a világ magyarjait egységesítené egy kis szegedi egyesület.

Világra szóló, több napos rendezvényt akar szervezni őszre Szegedre az egyik helyi, kis civil szervezet. A Független Városi Szövetség- Magyar Egyesületet hét éve jegyezték be, jelenleg tizenkét tagja van- mondta el a Szeged24-nek a szervezet elnöke, egykori MIÉP-es önkormányzati képviselő.

Apró Juhász János a „világ magyarságát” hívná össze szeptemberben egy több napos együttlétre: „közös gondolkodásra, ahol a fő szempont a határon belül és a határon kívüli magyar nemzeti kultúránk ápolása és továbbadása.” Arra a kérdésre, hogy mit ért ezen, az elnök úgy reagált, hogy „határozott céljaik” vannak. Nem fogadják el a jelenlegi pártpolitikai képletet, szerintük ugyanis nincs sem igazi jobb-, sem baloldal, a jelenlegi politika „nemzetellenes.”  Apró Juhász János azt mondta: ők egy harmadik oldalt akarnak képviselni, amely szerint a magyarság „egy és oszthatatlan,”  és amelyben „a  közösség az érték.”  Ezért „egy karámba szeretnék terelni” a nemzeti kultúrát. Az egyesület elnöke ezzel magyarázta, hogy a meghívottak között a Magyarok Világ Szövetségétől kezdve, a buddhistákon, a vitézi rendeken át a Székely Nemzeti Tanácsig és a Délvidéki Magyarok Közösségéig szinte mindenféle beállítottságú szervezet szerepel. Őket, az egyesület elnöke megfogalmazása szerint  „a tisztán maradt embereket” akarja összeültetni az egyesület, hogy „prezentálja a világnak az összefogást”, azt, hogy „egység kell, nem egymás torkát elharapni.”

A „Magyar Napok-2012-Szögedi-Szer” elnevezésű rendezvényre „tízezrek” részvételére számít az egyesület elnöke. Apró Juhász János reményei szerint a találkozón egy „közös határozat” is születne, amelyet átadnának a „nagy politika” képviselőinek. A konkrét programokra kérdezve az egyesületi elnök azt válaszolta: népi vásár, néptáncosok és rapperek szórakoztatnák a vendégeket, mert minden korosztályt meg akarnak szólítani. Azt azonban az egyesületi elnök elismerte: a szervezés a kezdetén tart, és „le vannak gyengülve pénzügyileg.” Épp ezért vállalkozók és különböző szervezetek támogatását várják a világra szóló tervhez.

Apró Juhász Jánosnak még önkormányzati képviselő korában volt már egyébként hasonló nagyszabású ötlete, „Világ Utcája” elnevezéssel, amely azonban elhalt. Szerinte azért, mert „a politika hátba szúrta a projektet.” Egyesülete pedig az elmúlt években önerőből szervezett már többek közt székely-magyar találkozót, vadász találkozót, magyar fajta kutya találkozót és rovásíró versenyt is. Apró Juhász János azt is hozzátette: idén harminc éves álma valósulna meg, ha szándékai szerint a szegedi Vértónál sikerül felállítani a „Hun Eleink Emlékjelét, a Fény a Magyar Föltámadás Emlékoszlopát.”

Két éve országos sajtóvisszhangot is kapott, amikor az egyesületi elnök a székely-magyar találkozó apropóján székelykapukat állított fel a Vértói dombon, ami a helybéli gyerekek egyik kedvenc szánkódombja, az elnök szerint viszont “szakrális hely” is.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik