Belföld

Az ateista fiatalok kedvence volt a Jobbik 2011-ben

A Jobbik volt 2011 nyertese a fiatalok körében, náluk több ateista viszont már csak az LMP-nél van.

A Tárki Társadalomkutatási Intézet tavalyi felméréseinek összesítése után jutott arra a megállapításra 2011-es év egészét tekintve a Jobbik az év nyertese, különösen a fiatalok körében. A teljes választókorú népességen belül a Jobbik 2011 utolsó negyedévére lényegében beérte a második helyezett MSZP-t, a fiatalok körében pedig egyértelműen a második helyre került azáltal, hogy a 37 év alatti szavazók közel harmada szavazna rájuk.

Az összesítés után az is kiderült, hogy a kormányzó Fidesz-KDNP elvesztette szimpatizánsainak harmadát. Az MSZP megőrizte ugyan a második legnépszerűbb párt státuszát, de csak egy hajszállal, mert a Jobbik népszerűsége erősen megközelítette az MSZP-ét. Mindeközben az LMP csak túlélt.

A FIDESZ-KDNP esetében a 37 év alatti választók körében a csökkenés, az LMP esetében a változatlanság trendje és értéke azonos a teljes mintában tapasztalttal, azaz a fiatal szavazók pártszimpátiájának alakulása nem tér el az idősebbekétől a legnagyobb és a legkisebb támogatottságú parlamenti párt esetében. Az MSZP szimpatizánsainak aránya is nagyjából stabil a vizsgált időszakban, de a támogatottság szintje az összes választó körében sokkal magasabb, mint a 37 év alattiak körében. Ugyanakkor a Jobbik szimpatizánsainak tábora a 18-37 évesek között sokkal gyorsabban nő, mint a teljes népességben. Ennek tudható be, hogy a választásra jogosult fiatalok között a Jobbik sokkal népszerűbb, mint az MSZP.

A szélsőjobboldali párt szavazóinak soraiban viszont legalább annyi az ateaista, mint a zöldpárt támogatói közt. A Jobbik és az LMP hívei körében a legmagasabb a magukat nem vallásosnak vallók aránya, az MSZP szimpatizánsai érzik magukat legnagyobb arányban a „maguk módján vallásosnak”, s az LMP támogatói között vannak a legtöbben, akik nem döntötték el, hogy vallásosak-e.

A roma szavazók aránya az MSZP hívei között a legmagasabb (18%), míg az átlagnál magasabb a FIDESZ-KDNP szavazói körében (14%), átlagos az LMP (9%) és kiemelkedően alacsony a Jobbik szimpatizánsai között (1%).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik