Belföld

Veszélyes lehet a befagyott Balaton

Csak akkor tartózkodjon bárki is a jégen, ha az nem olvad, nem mozog, kellő vastagságú, és senki ne menjen a kikötők vagy egyéb mély vízű területek feletti jégre.

árhatóan hamarosan sportolásra alkalmas lesz a Balaton jege, de a tó jégfelülete nem összefüggő, rianásokkal, hóval, helyenként nyílt vízterülettel tarkított, ezért fontos, hogy korcsolyázók, fakutyázók a part közvetlen közelében tartózkodjanak, ahol az esetleges mentés még eredményes lehet – hívta fel a figyelmet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szerint csak akkor tartózkodjon bárki is a jégen, ha az nem olvad, nem mozog, kellő vastagságú, és senki ne menjen a kikötők vagy egyéb mély vízű területek feletti jégre, mert az fokozottan veszélyes.

Kérik, hogy senki ne menjen egyedül a jégre, ne hajtson rá járművel, és gyalogosan se távolodjon el nagyon a parttól. Ajánlatos továbbá, hogy a társaságban valakinél legyen feltöltött mobiltelefon, hogy baleset esetén segítséget lehessen kérni. Az ismert 112-es telefonszám mellett 1817 szám a vízi segélyhívó száma.

A vízirendészet munkatársai folyamatosan ellenőrzik, hogy a jégen tartózkodók betartják-e a szabályokat. Ha szabálysértést észlelnek, figyelmeztetnek, háromezer forinttól húszezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy szabálysértési feljelentést tesznek, ami ugyancsak húszezer forintig terjedő pénzbírsággal jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik