Belföld

Orbán mutyiországról, nagyiról

Orbán Viktor szerint az Európai Parlamentet összehasonlítva a magyarral, nincs okunk szégyenkezésre, ezt mondta neki a nagymamája is, amikor csütörtökön beszélt vele.

Az IMF/EU-konzultáció kapcsán a kormányfő a közrádió reggeli műsorában azt mondta: nem Magyarországon múlik a gyors megállapodás, „előfeltételeket nem udvarias dolog támasztani”, a kormány nem is tesz ilyet és csak olyan megállapodást köt, amely az ország érdekét szolgálja. A miniszterelnök az interjúban főleg korábbi érveit idézte, de újdonságként annyit azért elárult, hogy reményei szerint már jövő kedden politikai megállapodást köthetnek a vitás kérdésekről az Európai Bizottság elnökével.

Orbán Viktor visszautalva a szerdai EP-ülésnapra azt mondta, nagy élmény volt a nagy nemzetközi érdeklődés előtt  tisztázni a vitatott kérdéseket. A kormányfő idézte a 90 évnél idősebb nagymamáját, akinek “égnek állt a haja”, mert még soha nem látott együtt annyi rosszindulatú embert, mint az Európai Parlamentben.

A kormányfő megelőlegezve a tárgyalási stratégiát azt mondta: a valós érvek ellen állják az ütéseket. Ő pedig – mint demokrata – hisz abban, hogy az érveknek lesz jelentősége. A jegybank és a PSZÁF összevonásáról a kormányfő lemondana és szerinte a többi pontban is meg tudnak egyezni Brüsszellel. Van néhány olyan ügy azonban, amelyben nem szívesen engedne – ilyennek nevezte a kétmillió forintos bérplafont és azt, hogy az MNB vezetői az alaptörvényre esküdjenek fel -, de másokban kész a kompromisszumra.

A miniszterelnök szerint külön kell választani a gazdasági és politikai okokat. A Klubrádió frekvenciája ügyében azért nem engednek, mert szerinte versenyben kell eldőlnie, ki adott be jobb pályázatot. Ha engednének a nyomásnak, azzal a „mutyiországot” szolgálnák, amitől éppen szabadulni akarnak.

A magyar kormány unortodox gazdaságpolitikája sok érdeket sért. Az IMF előzetesen kiszivárgott feltételeiről a kormányfő csak annyit mondott, a kormány nyilvánosságra fogja hozni a Nemzetközi Valutaalap szempontjait, ha a tárgyalások eljutnak abba a stádiumba. A miniszterelnök rádióinterjúban továbbra is „elővigyázatossági” megállapodásról beszélt a nemzetközi szervezetekkel, úgy fogalmazott a kormány csak be akarja biztosítani magát.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik