Gazdaság

Orbánék magas ingatlanadóval menekülhetnek

A gazdasági szakértők szerint a kormány kitarthat a jelenlegi adórendszer mellett, de annak ára lesz. Csak az a kérdés, ki fizeti meg.

Kiránthatja Orbán öléből az egykulcsos adót az IMF – jelentette a Bloomberg hírügynökség a Nemzetközi Valutaalaphoz közeli forrásra hivatkozva. Az elemzők azonban óvatosságra intenek.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője az FN24-nek azt mondta, nem valószínű, hogy az IMF azonnali és radikális változásokat szeretne adóügyben. Több esélyt lát arra, hogy hosszabb távon – akár jövőre – kell a kormánynak átalakítania az adórendszert.

„Akkora már kifutnak a különadók és csökken a bankadó mértéke is, a Széll Kálmán-tervből pedig nem az látszik, hogy kompenzálná a kieső bevételeket” – tette hozzá Török. A kormánynak – a gazdaság és az IMF elvárása szerint – több százmilliárdos kiigazítást kell végrehajtania.

Az elemző szerint a személyi jövedelemadó radikális átalakítása helyett több út is állhat a kormány előtt: egyrészt végrehajthatnak egy egyszerű adóemelést, és egy kicsit progresszívabb irányba mozdíthatják a jelenlegi adórendszert, másrészt bedobhatják akár a magasabb összegű ingatlanadót.

Árokszállási Zoltán, az Erste makrogazdasági elemzője is arra tippel, hogy ezekről zajlik majd az alkudozás, ugyanakkor kérdés, mennyire feloldhatóak az érdekkülönbségek. Az IMF ugyanis olyan döntéseket preferál, amelynek kellő támogatottsága van a lakosság körében, míg a kormány a politikai népszerűség megtartásában érdekelt.

Az Erste elemzője azt azonban nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az egykulcsosnak nevezett jelenlegi adórendszer megtartásához ragaszkodik a kormány, viszont a társadalombiztosításhoz kapcsolódó befizetéseket teszi progresszívvé.

Török Zoltán szerint az is kérdéses, hogy a kormány mennyire ragaszkodik az egykulcsos elnevezéshez, mert a progresszív adókulcsok bevezetése egyértelmű politikai kudarc volna, ugyanakkor az egykulcsosság már most is inkább csak azért lehet napirenden, mert a kormányzati kommunikáció kellő rugalmassággal kezelte a szó jelentését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik