Nagyvilág

Orbán nyugodt előadása nem győzött meg mindenkit

Az "ellenséges tűz alatt is nyugodt" magyar kormányfő "taktikai meghátrálása" nem volt teljesen meggyőző - írta a külföldi sajtó.

“Orbán: nyugodt előadás tűz alatt” címmel közölt rövid elemzést a magyar kormányfő Európai Parlamentben elmondott szerdai beszédéről a Financial Times. A brit gazdasági lap szerint Orbánt nem hatották meg az állítólagos demokráciaellenes támadásait felhánytorgató beszédek, és az, ahogy Fidel Castróhoz és Hugo Chávezhez hasonlították. A cikkszerző szerint az ellenséges tűz alatt is nyugodt Orbán képe nyugtatóan kell hogy hasson a piacoknak, mert erre a nyugodtságra képesnek kell lenni az EU/IMF mentőövéről szóló tárgyalások alatt is.

A New York Times beszámolója “taktikai meghátrálásként” jellemezte a magyar kormányfő beszédét, amelyben felajánlotta a vitát kiváltó új törvények megváltoztatását, de közben visszautasította, hogy tekintélyelvűség felé tartana Magyarország. Az FT-hez hasonlóan a Times is megjegyezte: a jobbközép felszólalók támogatásukról biztosították Orbánt, miközben a baloldal erősen támadta.

Az Európai Unióval foglalkozó EurAktiv felfokozottként jellemezte a szerdai vitát, amely alatt Orbán Viktor nyugodt maradt, és tartózkodott az érzelmi kitörésektől. A weboldal kiemelte, hogy a magyar kormányfőt a jobbközép Európai Néppárton és a szélsőjobboldali Szabadság és Demokrácia Európája frakción kívül mindenki támadta a magyarországi demokrácia gyengülése miatt. Ugyanerre helyezte a hangsúlyt az euobserver.com is a beszédről szóló beszámolójában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik