Belföld

„Fényes Vince, tele pince …”

Felelevenítik a termésjósló hagyományt Székesfehérváron, Vince napján.

Január 16-án a Felsővárosi Általános Iskolában a leendő elsőosztályosoknak és szüleiknek Vince napot rendeznek. 17 órától a szülőknek Földi Zoltán, az iskola igazgatója tart előadást. A gyermekek közben a „Fényes Vince, tele pince …” című foglalkozáson ismerhetik meg a januári népszokásokat.

A bor védőszentjének tartott Szent Vince napját a borosgazdák termésjóslást tartottak. Bálint Sándor néprajzkutató szerint a szentet “ősidőktől kezdve úgy tisztelték, mint aki legyőzi a tél sötét hatalmait és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját.

A Vince név hasonló hangzású, mint a vinum szó, amely bort jelent. Ezzel magyarázzák, hogy a szőlőművesek Vince névnapon a következő bortermést jósolták meg. Vince napján a szőlőtermelők figyelték az időjárást. Szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bortermést jósoltak. A mondás szerint: „Hogyha szépen fénylik Vince,
Megtelik borral a pince.”

A Vince- napi mulatozás végén a borosgazdák szőlővesszőt metszettek, ezt „vincevessző”-nek nevezik. A veszőket öblös szájú üvegbe tették és ha kihajtottak, akkor a néphit szerint tavaszi fagyoktól nem kell tartania a gazdának.

Az intézményben január 30-án majd a farsangi időszakhoz kötődő szokásokat ismerhetik meg és próbálhatják ki a résztvevők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik