Belföld

Rendőrsorfallal ért véget az év eddigi legnagyobb tüntetése

Hatalmas tömeg, pogácsás kormányellenesek, balhézó radikálisok, bedugult belváros, angolosan távozó Orbán.

22:59

A kormányellenes demonstráció gyakorlatilag véget ért. 23 előtt 10 perccel a rendőrök még az utolsó, egy-kétszáz fős, szinte csak fiatalokból álló csoportot is kiszórták a Balettintézet elől. Egy idősebb férfi elesett, megütötte magát. Ezt leszámítva semmilyen különösebb mozzanat nem történt a csapaterős bevetés során. Az Operánál egy ideig kétszakasznyi készenléti rendőr masírozott, akiket a megmaradt demonstrálók néha megtapsoltak. A hangulat azonban mostanra lenyugodott, véget ért az év eddigi legnagyobb tüntetése. Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint a tüntetők kisebb-nagyobb csoportokba verődve elindultak haza. Zárásként felcsattan még egy-egy “bóvlizás”, “Viktátorozás”.

22:26

Nagyjából félszáz készenléti rendőr várakozik a Balettintézet mögött, a Vasvári Pál utcában. Egyelőre aligha kell bevetésre készülniük, a tüntetők száma folyamatosan apad. Most úgy félezren lehetnek. Ők viszont nagyon elszántak, legalábbis folyamatosan kiabálnak – jelentette tudósítónk.

22:01

„A Viktátor távozik”- így konstatálták a pfújoló, kiabáló tüntetők, amikor a kormányfőt szállító konvoj autói távoztak az Opera elől. A rendőrök dupla sorfalban állnak az épületnél, de a tiltakozók nem ostromra készülnek, sőt, többen viccelődnek az egyenruhásokkal, egy fiatal lány pogácsával kínálja egyiküket. Szivárognak ki az Operaházból az est vendégei, egyik-másik arcon döbbenettel vegyes meglepetést fedez fel tudósítónk.

21:42

Amíg az Andrássy úti események nem folytatódnak, érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy az eredeti Conan, a barbár már háromnegyed órája megy a tévében. A film elég hosszú, aki siet, még hazaérhet a végére.

21:31

Páran a Tháliánál várják Orbán Viktort, hátha az alagúton át távozik, hogy minden szempontból nyugodtan záruljon az este. Ők azok, akik olvasták mai összeállításunkat arról, hogy ha minden kötél szakad, akkor a közjogi méltóságokra vigyázó testőrök tudnak egy rövidebb utat az erdőn át.

21:14

Egy Liszt rapszódiával fejeződik be perceken belül a gálaest az Operaházban.

Az épület előtt még vagy úgy kétezren vannak. A szokásos dallamok mellett („Orbán, Takarodj”, „Diktátor”, „Viktátor”) már Szijjártót és Pintért is megtalálják a tüntetők. A belügyminiszter a „Maffiózó”, a kormányfői szóvívő pedig a „Csicska” jelzőt kapja a publikumtól. Tudósítónk megkérdezett három, huszonévest, meddig maradnak. A válasz: „Megvárjuk Vityát, hogy lássa, nem az övé az ország, aztán hazamegyünk. Csak hazfelé el ne kapjanak minket a bátor nyilasok”

20:52

Az Operaház előtt maradt tüntetők tudósítónknak megerősítették: megvárják a gála végét.

20:44

Schmitt Pál szerint mostantól az új alaptörvény ad különleges tartást és szilárdító erőt, amikor szinte naponta kell megújulni, új utakra lépni, illetve erős viharban helytállni – tudósít az operagáláról az MTI. A köztársasági elnök úgy gondolja, a magyarok sorsa minden értelemben fordulópontra jutott, és biztos benne, hogy az új alaptörvény az a “jó föld, amelyre szükségünk volt, amelyből a lelki, szellemi és gazdasági megújulásunk sarjadhat”.

20:36

Csapaterő az Operánál – befutott több tucat rohamrendőr a dalszínház épülete elé. Velük szemben a többszázas tömeg azt skandálja, „nem félünk, nem félünk”.

20:33

Jelzésértékű üzenet az Operaház elől:

20:31

A magukat nemzetinek mondó radikálisok nekimentek egy tudósítónak a Nagymező utca közelében, megrugdosták, megpróbálták elvenni a kameráját, de ekkorra megérkeztek a rendőrök. Az árpádsávos sálakkal, zászlókkal felszerelkezett csapat tagjai ordibálnak veszettül. A tüntetésről hazafelé tartók közül sokan megfordulnak, és felveszik a kesztyűt. „Itt bunyó lesz”- jegyzi meg egy idősebb ember, de nem mozdul.

20:28

“Nemzeti összetartozásunk jelképe az új alaptörvény” – Schmitt Pál tart beszédet az új alkotmány számára rendezett gálán az Operaház falain belül. Az esemény nem sajtónyilvános, műsorát ugyanakkor a Duna TV élőben, ingyenes átvétellel sugározza.


(Fotó: Duna Tv)

20:16

Egyre feszültebb a helyzet a Nagymező utca és az Andrássy utca sarkán. Tudósítónk szerint a radikálisok „Indul a vonat, Auschwitzba indul a vonat”, mocskos zsidók” kiáltásokkal már megindították a verbális rohamot. Erre válaszul érkezik a rendezvényről hazafelé igyekvő kormányellenes tüntetők „nácik haza” rigmusa. Rendőrök érkeznek a helyszínre.

19:55

A demonstráció hivatalosan véget ért. A szervezők arra kérik a tömeget, hogy mindenki nyugodtan, békésen hagyja el a helyszínt.

19:51

Tudósítónk jelentése szerint megérkezett Orbán Viktor kisbusza. A Dalszínház utcába kanyarodott. Kiszállni ugyan nem látták belőle a kormányfőt, de ez a tiltakozókat nem zavarja, úgy kezelik, mintha a miniszterelnök már ott lenne, ezért zúg az „Orbán, takarodj”, és a „szégyelld magad”. A gálaest civil vendégek egyszerű fújolást és „Orbán csicsikája vagy” kiáltást kapnak.

19:48

Majtényi László, az Eötvös Károly közpolitikai Intézet vezetője:

“Ma este az Operaházba a Fidesz a saját, senkivel meg nem vitatott alaptörvényét ünnepli. Mi pedig itt, az Andrássy út aszfaltján alkotmányos jogaink védelmében gyűltünk össze. A bűn gyülekezik az Operában, és vele szemben, az erény helye a pesti utcán van. Az Opera ma este a képmutatás háza, az utca viszont az alkotmányos erényeké. (…) A magyar miniszterelnök felesküdött a köztársaság alkotmányára, majd megdöntötte. A mostani kormányzat azzal ámított bennünket, hogy az elvett szabadságért cserébe jóléttel fizet. Látjuk az eredményt: a káosz felé rohanunk, egyre fojtóbb a nyomor és a légszomj.”

19:41

Iványi Gábor metodista lelkész beszédében a Hír24-re is utalt:

“Vannak olyanok, akik a második világháború óta nem használt földalatti alagúton érkeztek meg az Operaházba. Mi egy olyan biztonságos, új világot akarunk, ahol a miniszterelnök gyalog, vagy akár kerékpáron és a főbejáraton mehet az Operába, nem pedig alagúton. Ők odabent a Magyar Köztársaság halotti torát ülik, de azt kell mondanunk, hosszú életű lesz az, akinek a halálhírét keltik. A Magyar Köztársaság él!”

19:36

Örök sláger: egy kormányellenes tüntető Guy Fawkes-maszkban üzen Orbán Viktornak.


A
képre kattintva galéria nyílik!

19:33

A Magyar Nemzeti Galériában mindeközben kiállítással köszöntötték az új alkotmány hatályba lépését. a Hősök, királyok, szentek – A magyar történelem képei és emlékei című kiállítást Orbán Viktor nyitotta meg – tudósít az MTI. A miniszterelnök beszédében kiemelte: Európa soha nem látott kihívásokkal néz szembe, amelyek “erő- és jellempróbát” is jelentenek.


Kattintson a galériáért!

Fotó: Neményi Márton

19:31

A tüntetők állítólag teljesen körbevették az Operaházat. Az új alaptörvény éltető ünnepi gála este 20 órakor kezdődik.

19:29

Megérkezett a várva várt konvoj az Operaházhoz, azt egyelőre nem tudni, hogy az államfőt, vagy a kormányfőt hozta. Pintér Sándor belügyminiszter Semjén Zsolttal beszélget a járdán, kíváncsian fürkészik a tömeget.

19:27

Ripp Zoltán történész:

“A demokratikus jogállam felszámolói nem átalkodnak ünnepelni. (…) Ma undor töltené el attól, amit a jobboldal nevében művelnek. Itt a demokratikus ellenzés összefogásának ideje. (…) Ninc s más út, mint hogy kijelentsük: illegitimnek tartjuk az Orbány-rendszert. Mert felszámolta magát az alkotmányosságot. (…) Nem elég Orbán bukása, ami csak idő kérdése, az orbáni rendszernek is buknia kell. Valamennyiünk felelőssége, hogy ne hagyjuk! Itt a szomszédban győzelmi tort ülnek, ez gyalázat! Azért vagyunk itt, hogy lemossuk ezt a gyalázatot! Éljen a köztársaság!”

19:26

Egy embert kiemeltek az ellentüntetők közül az Andrássy út és Nagymező utca sarkán – jelentették hétfő este kevéssel este hét óra után az MTI tudósítói, akik szerint folyamatos a lökdösődés a helyszínen. A rendőrök pedig sorfalat húztak a kormányellenes tüntetők és a nemzeti radikális ellentüntetők közé.


(Fotó: MTI)

19:24

A tüntetők szerint csaknem 100 ezren vannak az Operaház előtt. A forgalmat lezárták a Nagykörúton.

19:22

Szűts Miklós festőművész:

“Ünnepelnek az Operában. Ünnepelnek a lelkes parlamenti gombnyomkodók. 13 milliós buli van az Operában. Csapkodják a tenyerüket: megcsináltuk! És tényleg. Tegnap eltemették a harmadik magyar köztársaságot. Sok munka van ebben a másfél éves pusztításban. Cirkuszt csináltak az Alkotmánybíróságból, lenyúlták a magánynyugdíj-pénztárakat. Megszüntették a sajtószabadságot. Megszüntetik az egyetlen ellenzéki rádiót. Lehetetlenné teszik a kis egyházakat. Tönkre teszik gyermekeink iskoláit, közpénzből finanszírozott színházakat ajándékoznak náciknak. Katasztrofális gazdaságpolitikájukkal szembemenetelnek az unióval. Nyomorult, hepciáskodó kis koszfészket csinálnak országunkból Európa közepén. És ők, ők ünneplik magukat! Húsz év múlva vajon ki fogja tudni, hogy ki volt Semjén Zsolt, Szalai Annamária? Néhányan. Néhányan talán emlékszünk majd, ki volt lakatos elvtárs.”

19:19

Egyre több rendőr érkezik az Andrássy útra, igyekeznek távolabb terelni az embereket a dalszínház bejáratától. „Jön a Vitya, megvárjuk”- ezt skandálja tucatnyi tüntető. A kormányfőnek egyelőre se híre, se hamva. Egy másik csoport hazaárulózik. A „Bóvli, bóvli” a közös nevező a két brigád között.

19:13

Kónya Péter, a Szolidaritás mozgalom vezetője:

“Ma egy olyan összefogás jött létre, amilyenre már nagyon régóta nem volt példa. Mindez azért, mert az Operaház narancsos fantomjai halotti tort készülnek ülnek a köztársaság, a jogállamiság felett. Azt hangoztatja Orbán Viktor, hogy erős kormányos, csakhogy ő jelen pillanatban a Titanic kormányosa, amely előtt már látszik a jéghegy és ez a jéghegy mi vagyunk, ti vagytok. Meg fogjuk védeni a köztársaságot.”

“Schmitt Pál köztársaság nélküli elnök újévi beszédében azt mondta, 2012 a remény éve lesz. Ha magam elé, vagy magam mögé nézek, azt látom, tényleg a remény éve lesz. Össze kell fogni a civil szervezeteknek, a szakszervezeteknek, egyházaknak és nemcsak a retorika szintjén, hanem megfelelő alternatívákat kell kidolgozni. Vissza kell állítani a jogállamot a köztársaságot, mert olyan országban akarunk élni, ahol nem kell éhségsztrájkolni a sajtószabadságért, ahol nem lehet visszamenőleges hatállyal törvényeket alkotni, ahol tiszteletben tartják a szerzett jogokat, akik szolgálni akarják a népet és nem uralkodni akarnak felettük. Orbán Viktorék elfelejtették, hogy a hatalom a népé, a miénk. Vissza fogjuk szerezni tőlük.”

A tömeg orbántakarodjozik.

19:08

Újabb felszólaló. Ámon Betti magyar állampolgár:

“Az Orbán-kormány operaházas ünneplése bóvli, épp olyan, mint amilyenné a gazdaságunkat tették másfél év alatt. Mi ugyanis nem járultunk hozzá az alaptörvénynek nevezett tákolmányukhoz. Demokráciát, köztársaságot akarunk és az ehhez tartozó értékeket. (…) Féltjük gyermekeiket, a munkánkat, a jogbiztosnágot, de nem félünk!”

19:01

Fél hét előtt kevéssel nagyobb lökdösődés kezdődött a Nagymező utca sarkánál – tudósít az MTI. A közösen érkező szocialista képviselőket, köztük Szekeres Imrét és Nyakó Istvánt az utca sarkán álló szélsőjobboldali tüntetők közül többen elkezdték szidni, lökdösni, illetve volt, akit le is köptek. A nemzeti radikálosok közül többen az egész arcukat eltakaró símaszkot viseltek, egyikőjük a lökdösődés közben egy fotós kezéből kiverte a fényképezőgépet.


(Fotó: MTI)

18:59

A demonstráció egyik bejelentője, Kopiás Attila Steve:

“Történelmi jelentőségű ez a nap, mert rengeteg olyan szervezet, csoport és párt jelent meg, amelyek nem értenek mindenben egymással. De abban egyet értettünk, hogy ma este mindannyiunknak itt kell lennünk egy közös cél érdekében.Ez a cél pedig az, hogy elmondjuk: nekünk fontos a köztársaság, az alkotmány és a demokrácia.”

18:55

Több kormányzati autónak látszó autó kanyarodott be a Dalszínház utcába. A tüntetők „Bóvli, bóvli” kiáltással fogadják. Pfújolnak. Néhányan Orbánt, mások Lázárt akarják üdvözölni. Folyamatosan érkeznek a meghívott vendégek. Egy fiatalabb lány integet a tömegnek, édesanyja viszont rémült, nem nagyon érti, mi történik.

18:46

Néhány tucat rohamrendőr tart az Nagymező-Andrássy sarokhoz az ott gyülekező árpádsávosok felé. Kordon nincs, a tömeg azt skandálja: Nácik haza!” Állítólag a szélsőjobbosok provokálták a kormányelleneseket.

18:42

Hajós András kimagaslik a többezres tömegből. Terry Black kevésbé, de ez őt nem nagyon zavarja. Tőlük nem messze, a Balettintézet előtt Burány Sándor áll, mint a cövek, mellette Farkasházy Tivadar, Molnár Csabába karolva. Nem nagyon értik, miért nem maradhatnak ott. Ezzel együtt tény, a dalszínház közvetlen közelében nem lehetne demonstrálni.

18:37

A Kesh együttes Hátam közepe című száma alatt megjelent Nagy Navarró Balázs. Tudják: éhségsztrájk.

18:30

Bár két hete folyamatosan rendőautók cirkálnak Orbán Viktor és családja budai villája előtt, közelben lakó tudósítóink jelezte: ma este egy gyanús kocsit sem látott arrafelé.

18:27

A tömeg azt üvölti: “Orbán takarodj!”

18:25

BRÉKING: megérkezett a kommunista Kun Béla (Tanácsköztársaság, vörösterror, stb) unokája, a kiváló történész, Kun Miklós. Feleségével, Gereben Ágnessel együtt elegánsan megkerülik a kordont, majd belépnek az Operaház épületébe. Nyilvánvalóan ők a gálaest meghívottai közé tartoznak.

18:21

Az Oktogontól már nem lehet megközelíteni az Andrássy utat, a Deák tér felől is lezárták a demonstráció helyszínét.

18:19

Tudósítónk véletlenül elkapja, amint a rendőrök egyeztetnek a szervezőkkel, majd a szervezők a következő pillanatban igyekeznek mindenkit a kordonnak egyáltalán nem látszó nemzetiszín kötelek mögé terelni. Ez sikerült is, sokkal hamarabb, mint azt bárki gondolta volna. Közben futótűzként terjed a hír a tömegben, hogy Gyurcsány az Oktogon egyik bankfiókjánál találkozik párttársaival, és együtt érkeznek meg a rendezvényre.

18:15

Figy-Elek nevű olvasónk feltett egy videót a Youtube-ra, melyen rögzítette, ahogy a rendőrök még a délután folyamán kamerékat szereltek fel az Andrássy úton. Íme:

Szintén tőle tudjuk, hogy a tüntetésen finom a pogácsa. Az ízét ugyan nem, a formáját azonban fotón is rögzítette.

18:01

Azért lehet itt még más is: az Operaház sarkán, a Hajós utca közelében egymásnak feszült egy három fős nemzeti sejt, illetve a Bach Szilvia vezette nyugdíjas csoport. Verbális párbaj kezdődik. „Nem vagyunk Jobbikosok, magyarok vagyunk!!!” illetve „Miért provokáltok, mit akartok?”

17:56

A demonstrációi szervezői vidám nótákkal űzik el az unalmas technikai beállás pillanatait. A tüntetőket Beatrice (Azok a boldog szép napok), Vad Fruttik (Lehetek én is), Korál (A kőfalak leomlanak), Balázs Fecó (A csönd éve), Bob Marley (Get Up Stand Up) és hasonló, népszerű dalokkal szórakoztatják. A megmozdulás első trollja is felbukkant: az egyik tüntető „Hangosítsd már föl!” felkiálltással bíztatja a kormányellenes lemezlovast.

17:51

Mindenkire vigyáznak a rendőrök. Nagyjából húsz rendőrautót és öt kisbuszt számolt meg tudósítónk az Opera illetve a Balettintézet környékén. El-elbújva még kamerával felszerelt kocsik is ácsorognak, de vízágyúnak eddig se híre, se hamva. Mostani állás szerint abszolúte felesleges lenne a jelenléte, teljes a nemzeti egység. A demonstráció színpada közelében egy, a Klubrádiót éltető tábla mellett árpádsávos lobogót lenget a szél. Megható pillanatok.

17:48

A Le Monde mai címlapja Orbán Viktorral és a magyar úttal riogatja az elnökválasztásra készülő francia választókat – hívta fel a figyelmet egyik bejegyzésében a Napifix.

17:35

Virágozzék minden virág! A Balettintézet sarkán az Egészségfront Mozgalom hívei tüntetnek. Drapériájukon a „Minden hatalom a népé” felirat feszül. Szóróanyagukhoz nem jutottunk hozzá, így egyelőre nem tudjuk, mit kínálnak, kitől mit vennének el, kinek mit adnának.

17:30

Az Oktogonnál nemzetiszín karaszalagos, kopasz, Martens-bakancsos fiatalok várakoznak türelmesen. Tőlük kőhajításnyira hosszú hajú, Szolidaritás-kitűzővel ellátott fiatalok ácsorognak. Az újságírók a lezárt Andrássy út közepén nyomogatják okostelefonjukat, béke és nyugalom.

Árok Kornél tart az Opera felől a Jókai utca felé, a hir24 tudósítója szerint nem kizárt, hogy a Hír TV biztonságos távolságban leállított közvetítőkocsija felé lépdel. Egyébként már a TV2 is a helyszínen van.

17:11

Homályos fotó egy fekete kordonról.

17:02

Az LMP fokozott rendőri figyelmet és jelenlétet tart szükségesnek az operaház környékén, mivel oda hétfő estére két, egymással ellentétes célú tüntetést is bejelentettek. Szél Bernadett, az LMP szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: pártja mindenkit arra kér, hogy nyugodtan, békésen mondja el véleményét a kormány politikájáról. “Reméljük, hogy olcsó politikai célok érdekében senki nem fog konfliktust provokálni, a rendőröket vagy más békés tüntetőket megtámadni” – írja.

16:46

Még egy fotót kaptunk az Operaház szomszédságából. Nyugalom van. Egyelőre.

16:41

Itt élőben is lehet majd követni az eseményeket. (Amint a stream elindul.)

16:20

Szemtanúink szerint a rendőrök kamerákat szerelnek fel az oszlopokra, azonban hivatalosan egyelőre ezt sem erősítették meg.

Néhány tüntető már van a környéken.

16:10

Egyre több a rendőr a budapesti belvárosban, az Andrássy utat szinte ellepték az egyenruhások – jelentették olvasóink a Hír24-nek. A kivezényelt rendőrök pontos létszámáról egyelőre nincsenek információink.

A BRFK-nál érdeklődésünkre annyit mondtak, “megfelelő számú” járőr lesz a környéken. Az Operaházat fekete kordonnal zárták el.

A mai tüntetésekről itt olvashatnak részletesebben.

Olvasói sztorik