Belföld

Beelőznék a szélsőjobbosok az alaptörvény ellen tüntetőket

Nemzeti radikális rasszisták zavarhatják meg az "Orbán önkényuralma" és az új alaptörvény ellen meghirdetett január 2-ai demonstrációt.

Szélsőjobbosok a „magyarok ellenségei” ellen

Félórával az ellenzéki pártok és civil szervezetek által meghirdetett, az új alaptörvény elleni tüntetés előtt, hétfő délután 18 órakor nemzeti radikálisok is demonstrációt szerveznek  a budapesti Operaháznál. A felhívást az egyik nyíltan rasszista, antiszemita és homofób weboldalon, a harcunk.com-on és a Facebookon is közzétették.

A nemzeti radikálisok szerint a tüntetést nem az Orbán-kormány mellett, hanem a – mint fogalmaznak – „magyarok ellenségei” ellen szervezik. A legnagyobb közösségi portálon eddig kicsivel több, mint félszáz ember jelezte, hogy  részt vesz a megmozduláson.

Civilek és ellenzékiek az alaptörvény ellen

A Lesz még Magyar Köztársaság! elnevezésű demonstrációra ezzel szemben több ezer, tízezer embert várnak – a Facebookon is már több mint négyezren jelezték részvételüket. Valószínűleg sokan érkeznek majd vidékről is Budapestre, a szervezők telekocsikkal segítik a nem fővárosiak utazását.

A hétfői demonstrációhoz csatlakozott többek közt a 4K! Negyedik Köztársaság, a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Magyar Demokratikus Charta is. Az akcióhoz kapcsolódva szimpátiatüntetést tartanak Berlinben, a budapesti megmozdulással egyidőben.

Az alaptörvény-ellenes tüntetés egyik logója

A civil szervezetek és demokratikus ellenzéki pártok közös tüntetése január 2-án 18.30-kor kezdődik a Magyar Állami Operaház előtt. Azért pont azon a helyszínen, mert a kormány épp ott és akkor gálaesttel ünnepli a január elsejével életbe lépett új alaptörvényt.

A demonstráció ideje alatt a kis földalatti nem áll meg az Operánál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik