Belföld

Róna Péter: Orbán kereshet egy másik Schmitt Palit

Az MNB felügyelő bizottságának tagja szerint lehet vitatkozni azon, hogy megváltozassák a jegybank és a pénzügyi felügyelet eddig egymás mellé rendelt viszonyát – de nem most, amikor recseg a pénzügyi világ.

A jegybank és a pénzügyi felügyelet különválasztásáról vagy összevonásáról sok országban régóta zajlik vita. Mindkét változat – az egymás mellé rendelt, illetve az alá-fölé rendelt viszony – mellett és ellen is szólnak szakmai évek – mondta az atv.hu magkeresésére Róna Péter közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának tagja azzal kapcsolatban, hogy a kormány megváltoztatná a jegybanktörvényt és összevonná a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) és az MNB-t. Azonban egy ilyen vitának most, amikor recseg-ropog az európai pénzügyi rendszer – éppen nincs itt az ideje.

Róna szerint a jelenlegi magyar pénzügyi rendszer működése – minden hibája ellenére – ismert, ezért kiszámítható. Ezt felcserélni egy ismeretlenre – éppen az IMF-tárgyalásokkal egy időben – súlyos hiba lenne. És azért is hiba lenne, mert az összevonás után létrejövő csúcsszerv erős demokráciában működhet az ország javára – a Fidesz viszont az elmúlt másfél évben jelentősen meggyengítette a demokráciát.

Róna számára nem teljesen világos, hogy konkrétan mi lehet a kormány célja a változtatásokkal, mert mint mondta, „Orbán Viktor már régen a racionalitás túlpartjára evezett”, de az látszik, hogy a terv az államvezérelt gazdaságpolitika kialakítását szolgálja. Elképzelhető, tette hozzá kérdésünkre, hogy a kormány így akar hozzáférni az MNB 36 milliárd eurónyi – ez több mint tízezer milliárd forint – valutatartalékához, illetve az új szervezeten keresztül akar beleszólni a kamatpolitika alakításába.

A két szervezet összevonásából kialakuló minden eddiginél erősebb hatalmi centrum vezetésével kapcsolatban két lehetőséget vázolt fel Róna: az egyik, hogy „Orbán Viktor talál egy másik Schmitt Palit”, azaz egy olyan személyt, aki a köztársasági elnökhöz hasonlóan minden ellenvetés nélkül végrehajtja a kormány akaratát.

A másik lehetőség, hogy az új vezető addig lesz lojális a kormányhoz, amíg a dolgok kezelhető mederben folynak, ám abban az esetben, ha a rendszer recsegni-ropogni kezd, inkább „Orbánt küldi a víz alá”, mintsem nevét adná az összeomláshoz. Róna szerint ugyanis az új vezetőnek meglesz az ehhez szükséges hatalma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik