Belföld

Lázár válthatja Réthelyit

Csak rajta múlik, vágyik-e humán csúcstárcára. Ha elvállalja, repülnek az államtitkárok - írja a Népszabadság. Lázár János korábban azt mondta lapunknak: idén minden valószínûség szerint elmarad a kormány átalakítása.

„Orbán Viktor zsebében a stallum Lázár János számára, kérdés, akar-e a frakcióvezetõ úr humán csúcsminiszter lenni”, mondta a Népszabadságnak egy névtelen kormányközeli forrás. A lap által megkérdezett kormánytagok szerint a miniszterelnök január elejére tervezi a kormányátalakítást, de a parlamenti pletykák alapján „elképzelhetõ, hogy a miniszterelnöknek már a közelebbi jövõben szüksége lenne a humán csúcstárca élén Lázár Jánosra, aki hozzá hasonlóan az erõ nyelvén beszél”.

A gyors váltás annak ellenére is megtörténhet, hogy június elején, az operaházi botrány után Réthelyi Miklós a távozásáról szóló híreket azzal igyekezett cáfolni: „a miniszterelnök azt mondta, végezzem tovább a munkámat”. Ugyanakkor Orbán Viktor a hírek szerint nyár elején már beszélt a miniszterségrõl a frakcióvezetõvel, akit alkalmasnak tart a stratégiai ágazatok – oktatás, egészségügy, önkormányzatok – rendszerszintû átalakítására.

A Népszabadság úgy értesült, a frakcióvezetõ vállalná a humán csúcstárca irányítását, és le is cserélné az államtitkárokat. „Ez az oktatási és az egészségügyi államtitkárra is vonatkozna”, állítják fideszes források. Így a KDNP-s Hoffmann Rózsának és minden valószínûség szerint Szócska Miklósnak is épp akkor kellene mennie, amikor az általuk felügyelt ágazatokban „végbemegy Magyarország átszervezése”.

Mint korábban az fn.hu is megírta, a kormányfõ hónapok óta Lázár Jánost szeretné a posztra, nehézséget az okoz, hogy találni kell helyette egy „keménykezû” vezetõt a megafrakció élére. Lázár János egyébként a lapunknak május elején adott interjújában úgy fogalmazott, idén minden valószínûség szerint elmarad a kormányzati átalakítás, ez azonban elsõsorban a miniszterekre vonatkozik, az államtitkárok esetében a frakcióvezetõ sem zárta ki akkor a lehetséges fejcseréket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik