Belföld

Októberben nyit a Városligeti Műjégpálya

A megújult létesítmény árai alkalmazkodni fognak a többi jégpálya díjaihoz, valamint a továbbra várják az óvodai és iskolai csoportokat oktatásra.

Pénteken két óránként induló turnusokban lehetett bejárni a felújítás végéhez közeledő Városligeti Műjégpálya épületét. A látogatáson Baranyai Zsolt főmérnök és Bartha László intézményigazgató tájékoztatta az érdeklődőket és a sajtót a felújítási munkálatok állapotáról és engedtek bepillantást a “kulisszák mögé”.

A felújításról szóló szerződést 2008-ban írta alá a Fővárosi Önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A munka során megújul és kibővül a jégfelület és a fogadóépületek, emellett újjáépül a II. világháború során lebombázott épületszárny is. A közel 4,7 milliárd forintos fejlesztést 3,175 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió.

A felújítás része volt a Városligeti tó rekonstrukciója is. A tavon jelenleg az európai uniós elnökséghez kapcsolódó Art On Lake című kiállítás látható. Télen pedig a tömeg és versenysportoknak ad majd otthont a jéggel borított terület. A 180 méter hosszú és 70 méter széles, több mint 12 ezer négyzetméter nagyságú lesz teljes felülethez 2350 négyzetméter nagyságú jégkorongpálya csatlakozik majd.

A rekonstrukció során kiemelt hangsúlyt kapott a környezetvédelem, ezért olyan energiatakarékos műszaki megoldásokat alkalmaztak, mint például a hulladékhővel megoldott épület-fűtés.

Az igazgató elmondta, a megújult létesítmény árai alkalmazkodni fognak a többi jégpálya díjaihoz, valamint a továbbiakban is várják az óvodai és iskolai gyerekcsoportokat oktatási céllal.

A Városligeti tó egy részén kialakított korcsolyapályát 1870-ben Rudolf koronaherceg nyitotta meg, amelyet már a kezdetektől hatalmas lelkesedéssel vett birtokba a főváros közönsége. Az első “korcsolyacsarnokot” a tó partján felállított kis fabódé testesítette meg, ami 1874-ben leégett. Ezek után a városvezetés engedélyt adott egy új épület megépítésére, amely Lechner Ödön tervei alapján 1893-ban készült el neobarokk stílusban.

A műemléki felújításokat és helyreállításokat korhűen végezték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik