Belföld

Ma államosíthatják tűzoltóságokat

A kormány a katasztrófavédelemhez kapcsolódó törvények módosításáról szóló előterjesztésében tesz javaslatot a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami kézbe vételére.

Az Országgyűlés szerdai ülésnapján a képviselők az önkormányzati tűzoltóságok állami felügyelet alá helyezéséről, az Országgyűlés előtti Kossuth tér rekonstrukciójáról, valamint a kulturális örökségvédelemről és a magyar nyelv napjának kijelöléséről szóló előterjesztésekről mondhatják el véleményüket.

A kormány a katasztrófavédelemhez kapcsolódó törvények módosításáról szóló parlamenti előterjesztésében tesz javaslatot a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami kézbe vételére. A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett indítvány emellett egy iparbiztonsági hatóság felállítását, illetve katasztrófavédelmi bírság bevezetését is indítványozza.

A budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozati javaslatban kormánypárti képviselők a tér állami kezelésbe vételére és átalakítására tesznek javaslatot. Az előterjesztés szerint a kabinetnek 2014. május 31-ig kellene költöznie az Országházból.

A nemzeti erőforrás miniszter országgyűlési határozati javaslatában november 13-át javasolja a magyar nyelv napjává nyilvánítani. A megemlékezés időpontját a magyar nyelvet hivatalossá tevő, 1844-es törvény elfogadásának napja adhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik