Belföld

Kósa és Rogán a legsikeresebbek

Verhetetlenek voltak az elfogadott parlamenti egyéni képviselői indítványok tekintetében.

A fideszes Kósa Lajos és Rogán Antal nevéhez fűződik a legtöbb olyan egyéni képviselői indítvány, amelyet az új parlament megszavazott. A debreceni polgármester előterjesztője volt az önkormányzatokat érintő törvénymódosítások mellett a büntető törvénykönyv szigorításának is, míg Rogán Antal javasolta a médiaszabályozás átalakítását és a válságadók kivetését.

Az Országgyűlés megalakulása óta mintegy 150 törvényjavaslatot fogadott el, közülük csaknem ugyanannyi a kormány által jegyzett előterjesztés, mint az egyéni képviselő indítvány. Kósa Lajos nevéhez 17, Rogán Antaléhoz 16 elfogadott törvényjavaslat fűződik, négynek mindketten előterjesztői voltak.

Az alkotmány módosítását mindketten javasolták. Kósa Lajos indítványára került az alaptörvénybe, hogy alpolgármesternek olyan személy is megválasztható, aki nem tagja a képviselő-testületnek. Rogán Antal az egyik módosításával beemelte az alaptörvénybe a véleménynyilvánítás joga mellett a szólásszabadságot, meghatározta a közszolgálati média céljait, és rögzítette, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatást a parlament választotta tagokkal működő autonóm közigazgatási hatóság és független tulajdonosi testület felügyeli. A másik – a kormány által nem támogatott – alkotmánymódosításával rendeletalkotási jogkört adott a médiahatóság elnökének.

A legtöbb egyéni indítványt jegyző Kósa Lajosnak és Rogán Antalnak egyébként több közös javaslata is volt. Ilyen a bajba jutott lakáshitelesek megsegítését célzó csomag és az önkormányzati választási rendszert átalakító előterjesztés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik