Belföld

Legalább fél év kell, hogy a timföldgyár átálljon új technológiára

Administrator
Administrator

2010. 11. 13. 13:59

Szakértői becslések szerint legalább 6-8 hónap szükséges ahhoz, hogy a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. átálljon az új technológiára.

Az úgynevezett nedves technológiáról a száraztárolásra fognak átállni, de a jelenlegi rendszerben a vörösiszap tárolása még biztonságosan megoldható – tájékoztatta Petróczi Tímea, a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője szombaton az MTI-t.

Ékes József, az ajkai térség fideszes országgyűlési képviselője, a kármentő bizottság tagja egy hete az MTI-vel azt közölte: eltökélt szándéka elérni, hogy a Mal a jelenlegi technológiájával jövő évtől már ne működhessen tovább.

A timföldgyár a jelenlegi technológia használatára 2011. február 11-ig kapott engedélyt, de a helytállásról és az újjáépítésről szóló, két hete hatályos kormányhatározat megemlíti, hogy a cégnek ez év végéig ki kell dolgoznia a terveket a száraztechnológiára, és azt haladéktalanul be kell vezetnie.

Ékes József és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár korábban már többször utalt arra, hogy több országban is használják azt a technológiát, amely során kevesebb vörösiszap termelődik, és a nedvességtartamát 25 százalékra lehet csökkenteni, az iszapos víz lúgossága pedig a jelenlegi 13-ról 10 pH alá csökken.

A katasztrófavédelmi kormánybiztos, Bakondi György szóvivője az MTI tudósítójának szombaton azt mondta: a jelenleg állami felügyelet alatt működő cégnél a száraz technológia bevezetése kiemelt cél, de a jelenlegi felmérések szerint az átállás előreláthatóan hat-nyolc hónapot vehet igénybe. A szakértők ugyanakkor keresik annak lehetőségét, hogy az átállás ennél rövidebb idő alatt valósulhasson meg – tette hozzá.

A százados közlése szerint a Mal Zrt. működése folyamatos, a termelés megfelelő kapacitással folyik, a vevők kiszolgálása gördülékeny, és a cég mind mennyiségben, mind minőségben eleget tesz az üzleti partnerek elvárásainak.

A Mal Zrt. felügyeletét ellátó kormánybiztosi munkacsoport hatékony lépéseket tett azért, hogy a stabil működés feltételei meglegyenek – mondta Petróczi Tímea.

A tíz ember halálát követelő, több tízmilliárdos kárt okozó katasztrófa után a Mal Zrt. tevékenységét állami felügyelet alá vonták, és az ellenőrzést Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója katasztrófavédelmi kormánybiztosként látja el szakfelügyelők segítségével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.