Belföld

Gyurcsány: tényleg vége a jogállamnak

A volt kormányfő szerint nincs rendben, hogy a kormány korlátlan felhatalmazást kap a "Lex Mal" által.

„A Parlament tegnap jogállaminak mímelt önbíráskodás bűnébe esett” – írja Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök legújabb blogbejegyzésében, a honvédelmi törvény hétfői módosítása kapcsán.

A politikus szerint helyénvaló intézkedés, ha a kormány különleges helyzetekben különleges eszközökhöz nyúl, így az is, hogy időlegesen átveszi a katasztrófát okozó vörösiszap-tározó üzemeltetőjének, vagyis a Magyar Alumínium Zrt.-nek az irányítását. Az azonban nincsen rendben, hogy a módosítás szélesebb körű, „általános és korlátlan” felhatalmazást ad a kormánynak – fogalmaz az egykori kormányfő.

Gyurcsány szerint a képviselők azért szavazták meg a törvényt, mert „nem mertek szembemenni a feltételezett népakarattal, az arra hivatkozó állammal. Nem volt erejük megvédeni a jogállamot”. A politikus kifejti, hogy lenne más út a rendkívüli intézkedésekre: például ha most csak az ajkai helyzet kezelésére alkotnának egyedi felhatalmazást, később pedig részletes és alkotmányos szabályozásról döntenének.

„Népszerű-e a fenti érvelés? Gyanítom, hogy a többség szemében nem. A választók sokaságát lehet, hogy nem érdeklik a részletek. Azt gondolhatják, hogy oktalan szőrszálhasogatás, sőt, talán még azt is gondolják, mondják, hogy mentegetni akarjuk a felelősöket. Pedig nem így van. Nem a felelősöket akarom menteni csak a jogállamot” – szögezi le a volt miniszterelnök.

Gyurcsány szerint a „balgaság és a bátorságnak hazudott gyávaság ült trónt tegnap a Tisztelt(?) Házban”. Mint írja: ezért nem szavazta meg a törvényt.

Az egykori kormányfő Orbán Viktor hétfői beszéde után még a kormány támogatására szólitott föl a vörösiszap-katasztrófa ügyében tervbe vett intézkedések kapcsán. Néhány órával később viszont már botrányosnak nevezte a benyújtott törvényjavaslatot. Erről bővebben itt olvashat >>>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik