Belföld

Látszatházasságokra és látszathallgatókra vadásznának

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2010. 10. 11. 08:45

Szigorúbban lépnének fel az idegenrendészeti hatóságok a tartózkodási engedély megszerzését szolgáló ügyeskedések ellen.

A külföldivel kötött, kizárólag a magyarországi tartózkodási engedély megszerzését szolgáló érdekházasságok ellen is szigorúbban lépnek majd fel a hatóságok, ha a parlament elfogadja az idegenrendészeti törvénycsomagot – írja a Népszabadság. A tervezet szerint a külföldről származó családtagnak el kell hagynia az országot, ha kiderül, hogy látszatházasságot kötött egy magyar állampolgárral.

A visszaélések egy másik módszere, amikor egy hazai felsőoktatási intézménybe csak azért jelentkezik egy külföldi, hogy az unión belül szabad mozgást biztosító magyar tartózkodási engedélyt megszerezze.

A szigorítás szerint mindenkinek már előzetesen igazolnia kellene, hogy valóban rendelkezik a tanulmányok megkezdéséhez szükséges nyelvtudással, ami persze nem feltétlenül a magyar. Az egyetemeket és a főiskolákat ugyanakkor arra köteleznék, hogy az idegenrendészeti hatóságokat nyolc napon belül tájékoztassák azokról a külföldi hallgatókról, akik a tanulmányaikat megkezdték, félbeszakították, befejezték, illetve a beiratkozási kötelezettségüknek nem tettek eleget.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.