Belföld

Házakat veszélyeztet a víz a zalai Liszóban

Homokzsákokkal kellett körbevenni több házat vasárnap a Zala megyei Liszóban, ahol az árvízvédelmi tározóból kifolyó víz elöntötte a falu alacsonyabban fekvő részeit.

Novák Csaba polgármester az MTI tudósítójának a helyszínen elmondta: hatvan éve nem volt ilyen áradás a településen. Az elöntést most az okozta, hogy a falu határában elterülő 24 hektáros árvízvédelmi tározó teljesen megtelt, és gátján átbukott a víz, amit a Liszói-patak nem tudott elvezetni.

A faluban egy házat elért a víz, kettőnél a délelőtti órákban a lakosság segítségével homokzsákokkal akadályozták meg az elöntést. A faluban mintegy száz ember áll készenlétben, hogy szükség esetén eltorlaszolják a víz útját.

A polgármester amiatt aggódik, hogy a tározó gátja bírja-e a helyenként 2-3 méter magasan álló vízmennyiséget. Ha ugyanis átszakad, több tucatnyi házat akár méteres magasságban is eláraszthat a víz.

A faluban többen is arról számoltak be, hogy a napok óta tartó és csak vasárnap délutánra csillapodó esőzés miatt szombaton éjszaka érte el a falut az áradás. Vasárnap délelőtt tíz óra körül tetőzött a víz, amikor már utakat, kapubejárókat öntött el, de a település futballpályáján és a határban lévő szántóföldeken is hömpölygött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik