Belföld

A BKV nem érti a sztrájkfenyegetést

Szerintük az alvállalkozói buszok bevonása nem érinti a dolgozók élet- és munkakörülményeit.

A Fürst Közlekedési Szakszervezet délutáni közleményében úgy fogalmazott, az alvállalkozói buszok beállítása a fővárosi buszközlekedés magánkézbe történő átjátszását szolgálja. A szakszervezet emellett szóvá tette, hogy a rossz műszaki állapotú buszok miatt egyébként is egyre nehezednek a munkakörülményeik. A dolgozók élet- és munkakörülményeinek védelmében sztrájkot is kilátásba helyeztek.

A BKV úgy reagált, az alvállalkozói buszok menetrendbe állítása a legracionálisabb döntés volt a megnövekedett utazói igények kielégítésére. Ez az intézkedés sem a munkavállalók élet- és munkakörülményeit, sem munkahelyeiket nem veszélyezteti, mert emiatt nem szűnnek meg munkahelyek a BKV-nál. Változás annyi lehet, hogy egyes sofőrök másik vonalakon fognak dolgozni, mint eddig.

A BKV nem érti a szakszervezet állításait, mert a jelenlegi vezetés soha nem tagadta a járműpark állapotának folyamatos romlását, a lehetőségeihez képest mindent megtett annak megakadályozása érdekében, ráadásul hangsúlyozták az új buszok beszerzésének szükségességét is – áll a közlekedési vállalat közleményében. Az iskolakezdés problémájának alvállalkozókkal történő megoldása, az utasok közösségi közlekedésének biztosítása és a közszolgálati szerződés teljesítése pedig a BKV alapvető feladata. Ez pedig a legcsekélyebb mértékben sem okozhatja a dolgozók élet- és munkakörülményeinek romlását és munkahelyeik elvesztését – olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik