Belföld

Október 23-ig megkapják kártérítésüket a rendőri jogsértések áldozatai

Hat kormányzati háttérmunkát végző szerv központi hivatallá alakul.

A kormány szerdai ülésén úgy határozott, hogy az állami vezetői mulasztások és a 2006 őszi törvénytelen rendőri fellépés kárvallottjai legkésőbb az október 23-i nemzeti ünnepig megkapják a nekik járó kártérítést – mondta Nagy Anna kormányszóvivő. A döntésnek szimbolikus jelentősége van, hiszen a magyar demokrácia történetében eddig alig fordult elő, hogy a kormány kimondja: az állami vezetők mulasztásai nem maradnak következmények nélkül.

A kormányszóvivő a kabinet szerdai ülésének további határozatait ismertetve közölte: a kormány újabb döntést hozott a közigazgatás átalakításáról. Ennek értelmében hat, közvetlen kormányzati háttérmunkát végző költségvetési szerv – a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Központ, a Szülőföld Alap Iroda, a PM Nemzeti Programengedélyező Iroda, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága, az Ecostat Gazdaság- és Társadalomkutató Intézet, valamint a Magyar Külügyi Intézet – központi hivatallá alakul.

Ezek az intézmények eddig is miniszteri irányítás alatt álltak, a jövőben azonban megváltozik a jogállásuk, és szervezetileg is a kormányzati munka részévé válnak – részletezte Nagy Anna, a gördülékenyebb munkavégzéssel indokolva a változást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik