Belföld

10,5 százalékkal nő a távhő ára

Az energia-beszerzési költségek 2010. második negyedévi növekedése következtében szeptembertől éves szinten 10,5 százalékkal emelkednek a lakossági hődíjak - közölte a Főtáv Zrt.

A közlemény szerint a díjnövekedés csak a hődíjat érinti, az alapdíj változatlan marad.

A hődíj bruttó 3222 forintról 3725 forintra növekedik gigajoule-onként, így egy átlagos, 135 légköbméteres lakás éves hődíjköltsége bruttó 139 ezer forintról 161 ezer forintra növekszik.

A társaság felhívja a figyelmet arra, hogy 2010. április-május-június hónapokban a távhőszolgáltatás hőenergia-költségei alapvetően két tényező együttes hatására növekedtek. Mintegy 10 százalékkal drágította a beszerzéseket a forint/dollár árfolyamának romlása, illetve ebben az időszakban mintegy 9 százalékkal drágult a földgáz. A két tényező együttes hatása a II. negyedévben 19,8 százalékkal növelte az erőművek költségeit. A Főtáv Zrt. energiaköltségei – a korábban végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően – ennél alacsonyabb mértékben, 17,6 százalékkal emelkedtek. A bekövetkezett drágulás az év végéig több mint 2,3 milliárd forint többletköltséget okoz a cég számára, míg a jövő évben ennek hatása több mint 4,5 milliárd forint – áll a társaság közleményében.

A budapesti távhőellátásban jelenleg 96 százalékot tesznek ki a földgázalapú technológiák. A Főtáv Zrt. ezt az arányt 2020-ra 80 százalék alá akarja csökkenteni. Az idén több olyan fejlesztés indult el, amelyek révén a megújuló energiaforrások aránya 2020-ra 20 százalék fölé növekedhet majd – derül ki a közleményből.

A vállalat tervei szerint 2012-ig megépülhet az a két biomassza fűtőmű, amely évi 16 millió köbméter, majd 2015 után évi 30 millió köbméter földgáz kiváltását teszi majd lehetővé. A fejlesztésektől a vállalat nemcsak a gázfüggőség csökkenését és az ellátás biztonságának növekedését várja, a versenyhelyzetbe kényszerülő erőművek várható piaci magatartásával és új fogyasztók bekapcsolásával a lakossági fogyasztók költségei is csökkenhetnek majd – áll a Főtáv Zrt. közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik