Belföld

Alkotmányos jogaikat féltik a fegyveresek

A rendvédelmi szakszervezet szerint elfogadhatatlan, hogy 3 évig tiltanák nekik a közéleti szerepvállalást leszerelés után.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke elmondta, hogy szövetségük szerint azért “teljesen elfogadhatatlan és indokolatlan tovább korlátozni a hivatásos állományúak állampolgári jogait”, mert azok már “így is lényegesen szigorúbbak, mint az EU legtöbb országában”.

Lázár János és Kocsis Máté nyújtotta be alkotmánymódosítási javaslatát, amely szerint a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjainak szolgálatuk ideje alatt, valamint a leszerelésüket követő öt évre megtiltaná, hogy országgyűlési, önkormányzati, európai parlamenti képviselők lehessenek. A képviselők hétfőn visszavonták és új változatban nyújtották be a törvényjavaslatot, amelyben az öt helyett már csak három év szerepel.

Az FRDÉSZ a tervezett alkotmánymódosítás és a hivatásosok szolgálati törvényeinek tervezett módosítása miatt kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszternél a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) haladéktalan összehívását – közölte.

Ha a parlament az alkotmánymódosítást változatlan formában fogadja el, az FRDÉSZ az Alkotmánybírósághoz és nemzetközi fórumokhoz fordul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik