Belföld

45 tagú testület készítené elő az új alkotmányt

30 fős kormánypárti túlsúly lenne a bizottságban.

A Fidesz szerdán az Országgyűlés elé terjesztette az alkotmány-előkészítő eseti bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatát. Ennek a bizottságnak kellene 2011. június 30-ig az új alkotmány alapvető elveire vonatkozó határozati javaslatát előterjesztenie.

A 45 fős testület 30 tagját delegálná a kormányoldal, 15 tagját pedig az ellenzék az alábbi megoszlásban: 26-ra a Fidesz, 4- re a KDNP, 7-re az MSZP, 6-ra a Jobbik, 2-re pedig az LMP tehetne javaslatot. A testület elnökét a kormánypártok delegálnák, a három alelnök közül kettőt a kormányoldal, egyet pedig az ellenzék jelöl. A tagok munkájukért díjazásban nem részesülnének és munkájuk segítéséhez szakértőket kérhetnek fel.

A határozati javaslat szerint a bizottság munkája a testület megalakulásával kezdődik és a tervezett alkotmány szabályozási elveire vonatkozó országgyűlési határozati javaslat elfogadásáig tart.

Az indítványozó fideszes képviselők, Lázár János és Balsai István a javaslat indoklásában azt írják: időszerű a hatályos alkotmány – az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján történő – teljes körű felülvizsgálata és az új alkotmány megalkotása, amely maradéktalanul megfelel a XXI . századi polgári demokráciával szemben támasztott elvárásoknak.

Hozzáfűzik, hogy az alkotmány napjainkban is az 1949. évi népköztársasági alaptörvény módosításaként, preambuluma szerint is ideiglenes jelleggel határozza meg a Magyar Köztársaság jogrendjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik