Belföld

Tököl nem akar egy új Ferihegyet

Nem akarnak a házak fölött elhúzó többtonnás gépeket látni a Tököl környékén élők, ezért tiltakozó nagygyűlést szerveznek. A reptér tulajdonosa nem érti a civileket, mivel a terveken még dolgoznak.

A tököli, a szigethalmi, a szigetszentmiklósi, a szigetcsépi és az érdi lakosság nagy része évek óta rendszeresen hallatja szavát a jelenleg sportrepülőtérként üzemelő objektum tervbe vett bővítése ellen, mindeddig hiába – mondta Jankovits Márta.

A sportrepülők zaja is zavarja a lakosságot, arról pedig hallani sem akarnak, hogy többtonnás polgári és teherszállító gépek közlekedjenek a sűrűn lakott terület felett – mutatott rá a szervezet elnöke.

Azt mondta, tudomásuk szerint a tervezett légifolyosó Érd és Százhalombatta között húzódna, egy természetvédelmi körzet felett, a Dunamenti Hőerőmű és az olajfinomító közelében, egy baleset katasztrófális következményekkel járna.

Hoffman Pál, Tököl fideszes polgármestere az MTI érdeklődésére írásban azt közölte: a város képviselő-testülete a privatizációs szándék nyilvánosságra kerülése, vagyis 1996 óta nehezményezi, hogy a repülőtér hasznosításába nem vonták be a várost.

A repülőteret 2004 decemberében – kormánydöntés alapján – adta el az ÁPV Rt. az akkor alakult Tököl Airport Rt.-nek. Az értékesítés feltétele volt a későbbi polgári légi közlekedési és kiegészítő vállalkozási célú hasznosítás. Jelenleg is tart Tököl rendezési tervének módosítása,az elképzelések szerint a légi közlekedési terület 240 hektárra csökken, 160 hektár kereskedelmi, szolgáltató funkciót kap.

Benedek András, a Tököl Airport Zrt. üzemeltetési igazgatója azt mondta: hogy a pályázat elnyerésével azt a kormányrendeletben előírt kötelezettséget is vállalták, mely szerint polgári célokra is használhatóvá kell tenniük a repteret.

A meghatározatlan határidejű feladattal összefüggésben több fejlesztési koncepció is született, de a tulajdonosok még egyiket sem fogadták el – fűzte hozzá -, éppen ezért nem érti, mi a Faluvédő Egylet tiltakozásának apropója.

A polgári repülőtérré alakítás részleteit elsőként a tököli önkormányzattal osztják majd meg – tette hozzá. Egyelőre csak az üzemi területet csökkentették, hogy megkezdődhessen a logisztikai fejlesztés.

Arról, hogy mikortól s milyen gépek használják majd a futópályát, korai beszélni – közölte az üzemeltetési igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik