Belföld

Mindenki vaksi lesz?

Egyes szakemberek szerint hamarosan eljön az az idő, amikor mindenki szemüveget visel majd. Van aki a televíziót és a számítógépet okolja a romlásért, más szakértők szerint viszont a rossz látást elsősorban a felmenőktől lehet örökölni, de az is lehet, hogy nincs is több rosszul látó, csak az orvosok figyelmesebbek, és egyre többen akarnak jobban látni.

Manapság szinte nem is lehet létezni tévé és számítógép nélkül. Vannak akik úgy gondolják, hogy a technika ezen csodái felelősek a látásproblémákért. Czeizel Endre szerint azonban a probléma gyökerét valahol egészen máshol kell keresni.

„Az, hogy rövidlátó vagy távollátó lesz valaki, nagyban függ attól, hogy ki mit örökölt szüleitől vagy idősebb felmenőitől” – mondta a genetikus az FN-nek.

A szemüveges ember sem értéktelenebb

Mint kifejtette, a modern társadalmakban a szemüveges emberek is ugyanolyan értékesek, mint akik jól látnak. „Nem volt ez azonban mindig így. Az őskorban például egy rövidlátó ember védtelen volt a ragadozókkal szemben. Kevesebb esélye volt arra, hogy gyereke szülessen és továbbadja a génjeit. Az ember azzal, hogy elkezdte beteg társait meggyógyítani, felborította a természetes egyensúlyt, és az elkövetkező években nagyobb lehet a különböző születési rendellenességek gyakorisága. A legújabb számítások szerint 2300-ban már minden ember szemüveget visel majd” – véli Czeizel Endre.

A szemorvosok és az optikus szakemberek azonban nem ennyire borúlátóak. „Nem a szemüveget viselők lettek többen, hanem ma már a szemészek sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy a látásproblémákat egészen fiatal korban kiszűrjék” – mondja Végh Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának docense.

Miért látunk rosszul?

„A rövidlátás és a távollátás ugyan velünk született adottság, de nem feltétlenül örökítjük át” – hangsúlyozta a docens. Mint elmondta, szemüveges szülőknek is lehet jól látó gyerekük. Az sem igaz, hogy a sok tévézéstől vagy számítógép előtt üléstől jönnek elő a szemproblémák. A rövidlátást az okozza, hogy a szem tengelye hosszabb, mint egy normál szemé. A kép így a retina síkja előtt képződik, emiatt a látóideg homályos képet továbbít az idegrendszerbe.

A távollátók szemtengelye viszont rövidebb az átlagosnál, ezért látják a távolabbi tárgyakat élesnek, a közelebb lévőket pedig homályosnak. „Ezeket a látásproblémákat szemüveggel, kontaktlencsével vagy műtéttel csak korrigálni lehet, teljesen megszüntetni nem” – hangsúlyozta Végh Mihály.

Jobban akarunk látni

Reider László, az Optika Egyesület elnöke szerint nem a látásproblémák, hanem az igények nőttek meg. „Korábban nem volt szükség ilyen fokú látásra, mint ma. Sokan dolgoznak számítógéppel, amelyhez nagy szükség van az éles látásra” – emelte ki.

A szakértő szerint nagyon fontos, hogy a korrekciót időben elkezdjék, mert ha az idegrendszer sokáig nem kap megfelelő minőségű képet, egy idő után csak 70-80 százalékos látást lehet elérni. Ha viszont a problémát idejében kezelik, az illető akár120 százalékos látásra is képes lehet. Előfordul, hogy az életkor előrehaladtával változik a dioptria. Mivel a szem egy élő szerv, folyamatosan alakulhat. Ha az átmérője akár egyetlen millimétert változik, három dioptria módosulással jár. Ez azonban nem jelenti azt, hogy javult vagy romlott volna a szem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik