Belföld

A Shell exfőnöke lesz a gazdasági miniszterünk

Varga István, a Shell magyarországi vállalatának az egykori vezetője lesz a gazdasági miniszter. Bajnai igyekezett biztosra menni: a korábbi miniszterjelölt alkalmatlanságára a Transparency International (TI) hívta föl a figyelmet, az új jelölt viszont ennek a szervezetnek a tanácsadója.

Varga István közgazdászt, gazdasági szakértőt kérte fel nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek Bajnai Gordon kormányfő – közölte a kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón.

Tavaly lépett olajra a Shelltől

Varga István évekig a Shell magyarországi vállalatának a vezetője volt. 2003-tól 2009-ig a Magyar Szénhidrogénkészletező Szövetség igazgatótanácsának tagja és a Magyar Ásványolaj Szövetség alelnöke.

Varga tavaly állt föl a Shell Magyarország vezetői székéből, mert ” a feladata nagyrészt a központban megfogalmazott elképzelések, üzleti programok és folyamatok helyi végrehajtására redukálódott, amit már nem tartott izgalmasnak” – mondta a Figyelőnek idén januárban adott interjújában.

Az interjúkészítő akkor megkérdezte a leköszönő első számú vezetőtől, immár miniszterjelölttől: “az elmúlt években azért kerültem a tankolást cégénél, mert kollégái folyamatosan 200–300 forintos átvágásokkal próbálkoztak. Elárulja, miként próbált megálljt parancsolni a pitiánerségnek?”

Varga úgy válaszolt, “nehéz elszakadni attól a környezettől, amelyben élünk. A közérttől a nagypolitikáig mindenütt az ügyeskedéssel találkozni az országban. Ez mondjuk mindenki számára nyilvánvaló, az viszont nem, hogy a Shell-kutaknál dolgozó munkavállalók nem állnak alkalmazotti viszonyban a társasággal, így ráhatásunk is csak indirekt lehetett.” Varga ebben az interjúban azt is kifejti, nem hisz a “számlalottó” fehérítő hatásában.

Varga István jelenleg a magyar Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Egyesület elnöke, tagja a magyarországi brit kamara vezető testületének, emellett az Autonomia alapítvány kuratóriumának tagja és a Transparency International mellett fejt ki tanácsadói tevékenységet – közölte a kormányszóvivő.

A Marx Károlyon végzett

A miniszterjelölt a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi szakán végzett 1980-ban, és itt szerezte másoddiplomáját is 1986-ban gazdasági szakértői szakon – mondta Budai Bernadett.

Bajnai Gordon – miután kormányfő lett – először Vahl Tamást kérte fel utódjának a gazdasági tárca élére, de ő a kormányfő kérésére visszalépett, miután kiderült, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban három esetben is elmarasztalta kartellvétség miatt az akkor még általa vezetett SAP Hungary Kft.-t. Erre a Transparency International hívta fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik