Belföld

Dávid, Szili és Sólyom a legnépszerűbb

Dávid Ibolya, Szili Katalin és Sólyom László áll a májusi népszerűségi ranglista élén. Őket követik a Fidesz politikusai, akik közé ékelődik a legkedveltebb miniszter, Göncz Kinga. Horváth Ágnes megörökölte elődje negatív megítélését – derül ki a Népszabadság által közzétett Szonda Ipsos felmérésből.

A politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatás szerint Dávid Ibolya, Szili Katalin és Sólyom László megítélésében nemcsak az összmutatók azonosak (egyaránt 49 pontot kaptak), hanem a vélemények szerkezete is hasonló. Harmadnyi a közepes értékelések aránya, s ugyanakkora a rokonszenvet, illetve az ellenszenvet megfogalmazók csoportjának mérete is. Dávid Ibolya és Szili Katalin egyaránt népszerűbbek a kormánypárti szavazók körében, mint az ellenzékieknél. Az MSZP támogatói Szilit 68, Dávidot 60 ponttal illetik, míg a fideszesektől 38, illetve 41 pontot kapnak. Sólyom László politikai háttere az előbbiekkel éppen ellentétes, a Fidesz-tábortól 57, a szocialistáktól 38 pontot kap.

A szűkebben vett élvonal után következnek a rangsorban a Fidesz politikusai, lényegében azonos össztársadalmi megítéléssel (44-46 pont). Saját pártjuk hívei körében Orbán Viktor a legnépszerűbb (83 pont), tőle lemaradnak a többiek, Navracsics Tibor (66 pont), Pokorni Zoltán (65 pont) és Áder János (63 pont). Az MSZP táborának véleményében sokkal nagyobb különbségek figyelhetők meg. Négyük közül még Pokornit értékelik legkedvezőbben, de az ő minősítése is meglehetősen negatív (26 pont). Valamelyest kritikusabban szemlélik a szocialisták Ádert és Navracsicsot (20-20 pont), s még erősebb ellenérzések fogalmazódnak meg Orbánnal szemben (11 pont).

A közelmúltban funkcióba lépett két miniszter (Fodor Gábor és Horváth Ágnes) nagyjából azonos ismertséggel rendelkezik, megítélésük viszont különbözik. A környezetvédelmi tárca vezetője a mezőny felsőközép tartományában található (42 ponttal), az egészségügyi miniszter a lista végén (24 ponttal). Horváth Ágnes elődjével teljesen azonos megítélés alá esik. Ami talán a legérdekesebb: eddig az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozókat sem tudta megnyerni – 15 pontot kapott tőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik