Belföld

Részvénykibocsátást tervez az LG.Philips LCD

A dél-koreai-holland, a világ legnagyobb folyadékkristályos monitorokat gyártó vállalata egymilliárd dollárt kíván bevonni részvénykibocsátással. Az LG Electronics Co. Ltd. közleménye szerint a holland Philips Electronics NV-vel létesített közös vállalkozása öt hónapon belül hajtja végre a kibocsátást New Yorkban és Szöulban.

Az LG.Philips LCD a kibocsátásból befolyó összeget új üzemek építésére fordítja majd. Az elmúlt hónapban nyilvánosságra hozott tervei szerint az elkövetkező tíz évben 21 milliárd dolláros tőkeberuházást hajt végre a nagyképernyős laptévék iránt rohamosan növekvő kereslet kielégítése érdekében. Az új befektetési terv a már elhatározott 2,5 milliárd dolláros üzemberuházás felett értendő.

Tavaly a Philips és az LG felfüggesztették a szeptemberre tervezett részvénykibocsátást a jobb kondíciók reményében. Azóta mind a technológiai ágazatok részvényeinek árfolyama, mind pedig a lapképernyős televízió készülékek iránti kereslet jelentős növekedésen ment át. Viszonylag nagy kockázat rejlik azonban az LCD monitorok egyre csökkenő árában.

A monitorgyártó vállalatok világszerte hatalmas összegeket invesztálnak a gyártás korszerűsítésébe és a kapacitás növelésébe a rohamosan növekvő kereslet tükrében. A javuló technológia egyre nagyobb LCD lapok gyártását teszi lehetővé, így a belőlük metszett képernyők egyre alacsonyabb fajlagos költséggel készülhetnek. Az LG.Philips LCD 42 hüvelyknél (107 cm) nagyobb átmérőjű monitorok gyártását lehetővé tévő üzem építését tervezi. A termelés 2006 első felében kezdődne meg.

Az LG.Philips 21,1 százalékos részesedéssel rendelkezik a nagy átmérőjű LCD monitorok világpiacán. A Samsung Electronics 19,6 százalékos, az AU Optronics pedig 11,6 százalékos részesedést tudhat magáénak.

Szakértők szerint az LCD monitoros lapképernyős televíziókból az idén 8-10 millió darab kerül piacra a tavalyi négymillió után. 2002-ben még csak egymillió darab ilyen televízió készült.

Piaci riválisai, a tajvani AU Optronics Corp. és Hanstar Display Corp. tőkeértékéből kiindulva a kibocsátás után az LG.Philips LCD piaci tőkeértéke a becslések szerint 11,3 milliárd dollár körül lesz. Az elképzelések szerint a két közös vállalati partner egy-egy részvénypakettet bocsátana piacra saját részesedéséből az újonnan kibocsátandó részvények mellett. A pakettek nagysága később kerül meghatározásra a piaci kondíciók ismeretében. A kibocsátás főszervezői az UBS, a Morgan Stanley és az LG Securities lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik