Belföld

Bolgár-román Duna-híd – az építés előtt rézkori falvat találtak

Egy rézkori település nyomaira bukkantak a napokban Bulgáriában, mindössze nyolcszáz méterre attól a helytől, ahol a bolgár-román Duna-híd létesülne Vidin és Calafat között.

A rézkori falu Északnyugat-Bulgáriában található. A régészeti feltárások a hídépítést előzik meg, amely immár évek óta húzódik, elsősorban a román fél ellenkezése miatt. Korábban felmerült román részről az az aggály, hogy a híd nem szolgálja a nemzeti érdekeket, csak a “magyaroknak és a bolgároknak jó”.

Az Antimovo falu mellett található régészeti lelőhely a második Duna-híd tervezett helyszíne mellett bukkant elő. Az első Duna-híd Románia és Bulgária között Ruszénél, illetve – román oldalon – Giurgiunál kapcsolja össze a két balkáni államot.

A most feltárt falu nem a hídról levezető út nyomvonalán fekszik, de az építkezés előkészítésével megbízott bolgár szakemberek mindent megtesznek majd azért, hogy megőrizzék a régészeti leleteket – nyilatkozta egy bolgár illetékes. Az archeológiai kutatások egyébként 2004-ben tovább folytatódnak a környéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik