Belföld

Visszatérésre készülnek az amerikai olajcégek Líbiába

Noha a Líbia elleni szankciók továbbra is élnek, amerikai olajcégek képviselői a visszatérésről tárgyalnak Líbia illetékeseivel.

A korábban Líbiában tevékenykedő amerikai cégek már jó ideje arra várnak, hogy Washington feloldja az észak-afrikai arab ország ellen 1986-ban bevezetett szankciókat, amelyeket a minap George Bush amerikai elnök ismét meghosszabbított.

Abdulhafid Zlitni, a líbiai nemzeti olajtársaság elnöke a The Wall Street Journal csütörtöki számának úgy nyilatkozott, hogy a szankciók feloldásáig el tud képzelni valamilyen átmeneti megoldást, hogy a cégek megkezdhessék a munkát.

Az Oasis csoportként ismert három cégnek – ConocoPhillips, Amerada Hess és a Marathon Oil Corporation – 41 százalék részesedése van a líbiai Waha kőolajmezőben, s az Occidental Petroleumnak is vannak érdekeltségei. Az Occidental szóvivője arra emlékeztetett, hogy a befektetési tilalom még érvényben van, új megállapodást nem köthetnek. A houstoni ConocoPhillips szóvivője úgy fogalmazott, hogy visszatérésük a Waha kőolajmezőre az amerikai kormánytól függ, de már a tárgyalások megkezdése is ígéretes. Az New York-i Amerada Hess nagyon bátorítónak tartja a legutóbbi fejleményeket.

Az Oasis csoport két hete Londonban találkozott a líbiai képviselőkkel és a jövő hétre újabb találkozót irányoztak elő. Adbulhafid Zlitni szerint hamarosan az Occidental Petroleum képviselőivel is megtartják az első találkozót.

Jay Saunders, a Deutsche Bank elemzője szerint a Waha koncesszión a kitermelés az 1986-os napi 400 ezer hordóról a negyedére esett vissza. Az olajtársaságok egyik első dolga az lesz, hogy felmérjék, mennyi pénzt kell majd befektetniük a kitermelés felpörgetésére.

Az amerikai külügyminisztérium 4 héttel ezelőtt felfüggesztette az útlevél korlátozásokat, lehetővé téve olajipari vezetők egy csoportjának, hogy Líbiába látogasson. A Bush-kormány nem sokkal a szankciók megújítása előtt jelezte Tripolinak, hogy rugalmas lesz, ha Líbia nekilát tömegpusztítófegyver-programjai felszámolásának. George Bush amerikai elnök módosíthatja vagy eltörölheti a szankciókat annak mértékében, ahogy Líbia teljesíti vállalt kötelezettségeit.

Az amerikai külügyminisztérium képviselői január 20-án találkoznak azoknak az áldozatoknak a hozzátartozóival, akik 1988-ban a Pan Am légitársaság utasszállítója ellen a skóciai Lockerbie fölött elkövetett robbantásos merényletben vesztették életüket. Líbia tavaly augusztusban vállalta, hogy a hozzátartozóknak 10-10 millió dollár kártérítést fizet, az utolsó részletet azután, hogy Washington legkésőbb áprilisig feloldja az 1986-os szankciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik