Belföld

Pótfelvételire péntekig lehet jelentkezni

Péntekig kell beérkeznie a felsőoktatási intézményekbe a nyári felvételi jelentkezéseknek, az idén mintegy hétszáz szakon várják a hallgatókat - közölte az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda igazgatója az MTI-vel.

“Az idén alapképzésben 500 szakra, diplomás-képzésben mintegy 200 szakra lehet jelentkezni” – mondta Princzinger Péter. Hozzátette: a felsőoktatási intézmények 35 ezer nyári felvételi lapot igényeltek. Az OFI úgy számol, hogy 10-12 ezren jelentkeznek, és 4-5 ezren nyernek felvételt.

A mostani eljárás során újdonság, hogy a költségtérítéses szakok mellett kétezer államilag finanszírozott helyre is várják a jelentkezőket. Ezekre a helyekre a pedagógus oklevéllel rendelkezők nyújthatják be felvételi kérelmüket – mondta Princzinger Péter.

Az idén jelentkező 160 ezer diák közül első körben 105 ezer hallgatót vettek fel az egyetemek, főiskolák. Az OFI igazgatója felhívta a figyelmet, hogy az egyetemek és főiskolák csak azoknak a jelentkezését fogadják el, akik idén nem jelentkeztek sehová, vagy nem nyertek felvételt egyetlen intézménybe sem.

A pótfelvételin egy intézmény egy szakára lehet jelentkezni. A képzésekről az érintettek az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) honlapján, a www.felvi.hu címen tájékozódhatnak.

A nyári felvételikre külön A típusú, nyári felvételi címet viselő jelentkezési lap készült. A felvételt ennek, valamint egy B jelű jelentkezési lapnak a kitöltésével és beadásával kell kérni. A jelentkezési lapokat térítésmentesen szerezhetik be az érintettek a felvételt hirdető felsőoktatási intézményeknél.

Az A és B típusú jelentkezési lapokat közvetlenül a felsőoktatási intézményekhez kell küldeni. A felvételi ára jelentkezésenként 3000 forint – közölte Princzinger Péter. Elmondta: a felsőoktatási intézmények többsége augusztusban nem tart új felvételi vizsgát, hanem vagy a 2003. évi felvételin elért eredményeket veszi figyelembe, vagy a diploma minősítését számítják be, esetleg szóbeli elbeszélgetést tartanak.

Figyelőnet – Pótfelvételi szakkereső >> 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik