Belföld

Elhunyt Janikovszky Éva

Életének 78. évében elhunyt Janikovszky Éva, Kossuth-díjas író - tudatta a Móra Kiadó vezetője kedden az MTI-vel. A gyermek- és ifjúsági irodalom népszerű alkotóját hosszan tartó betegség után hétfőn este érte a halál - mondta el Cs. Tóth János. Janikovszky Évát - akinek könyvei 31 nyelven jelentek meg - a Móra Kiadó, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Írószövetség saját halottjának tekinti - közölte. Temetése július 30-án 10.30 órakor lesz Budapesten, a Farkasréti temetőben - tájékoztatott a kiadó vezetője.

Betegsége miatt a hivatalos ünnepség előtt, idén márciusban, otthonában vette át a neki odaítélt Kossuth-díjat Janikovszky Éva, aki 1926-ban született Szegeden és az itteni egyetemen tanult filozófiát, néprajzot, magyar és német irodalmat. Gyermekeknek, majd később felnőtteknek írt, igen népszerű műveiért számos irodalmi díjat és állami kitüntetést is kapott, többek között József Attila-díjban is részesült.

1978 és 1995 között a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) megbízott elnöke, a nemzetközi Andersen-bizottság tagja volt. Több könyvéből rajzfilm készült, a művéből készített tévéjátékot is sugározták. Legismertebb művei: Csip-csup, Ha én felnőtt volnék, Felelj szépen, ha kérdeznek, Velem mindig történik valami, Kire ütött ez a gyerek?, Már óvodás vagyok, Az úgy volt…, A lemez két oldala, A Hét Bőr.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik