Belföld

Biztosra veszi a piac a Fed kamatcsökkentést

Tekintettel a továbbra is vontatottan haladó kilábalásra, az Egyesült Államokban a tőkepiacok gyakorlatilag biztosra veszik a jegybank szerepét betöltő Fed e heti kamatcsökkentését.

A Fed szinte biztosra vhető kamatcsökkentésének mértékéről megoszlanak a vélemények: a befektetők és pénzügyi elemzők egy része fél százalékpontos, más részük csupán negyed százalékpontos mérséklést vár a jelenlegi, 1,25 százalékos szinthez képest. Bármelyik esetben a kamatszint az Egyesült Államokban 1958 óta a legmélyebb szintre süllyed.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága kedden ül össze, hogy kétnapos ülésén döntsön a kamatokról, maga a döntés közép-európai idő szerint szerda estére várható. A Fed a gazdasági konjunktúra erőteljes lehűlésére 2001 eleje óta tizenkét lépésben összesen 5,25 százalékponttal csökkentette irányadó napikamatát, és Alan Greenspan Fed elnök legutóbb további kamatcsökkentés lehetőségére célzott. Mint mondta, a biztosítás a tartósan gyenge növekedés ellen még mindig jobb, mint a tartósan gyenge konjunktúra folytatódásával járó teher. A lehetséges veszélyek közé sorolta a deflációt, de rögtön azt is hangsúlyozta, hogy a süllyedő árak, a visszaeső kereslet és a gyengébb gazdasági teljesítmény lefutó deflációs spiráljának kicsi a valószínűsége.

Az amerikai konjunktúraadatok egyre inkább lassú gazdasági kilábalásra utalnak, de az érezhető növekedésgyorsulás továbbra is várat magára. Az amerikai részvénypiacokat több mint három hónapja a közelinek vélt konjunktúraélénkülés reménye mozgatja. Számos piaci megfigyelő azonban olyan aggodalmakat hangoztat, hogy a gazdasági élénkülés nem lesz elég gyors ahhoz, hogy az árfolyamokban már megmutatkozó pozitív várakozásokat igazolja.

A Washington Post múlt csütörtöki száma – forrás megnevezése nélkül – olyan szakértői véleményt idézett, hogy a kamatcsökkentés drasztikusabb, fél százalékpontos lesz, mégpedig azért, hogy ezzel a Fed világos jelét adja: lezárta a kamatcsökkentési időszakot. A Wall Street Journal ugyanakkor a Fed egyik szakértőjét idézte, aki a negyed százalékpontos csökkentésre esküszik. Ugyanígy a befektetési elemzők véleménye is eltérő a kérdésben.

A dollár árfolyama mindenesetre már az alacsonyabb kamatcsökkentési várakozásokból is profitált, és nem csak a fellendülés reménye miatt. Elemzők ezt azzal indokolják, hogy ha kisebb lesz az amerikai kamatcsökkentés, akkor a tőkehozam-távolság az Egyesült Államok és az euróövezet között csak kisebb mértékben nőne. Az euróövezet irányadó kamata jelenleg 2,00 százalék.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik