Belföld

Szonda Ipsos: stabil pártpreferenciák

Alig változik a pártok támogatottsága, meglehetősen stabil a táborok nagysága és összetétele - közli a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérését. A múlt nyáron kialakult és hónapokon át folyamatosan tartó MSZP-előnyt az önkormányzati választások felerősítették.

Az év fordulójától azonban visszaállt az őszi kiinduló állapot: a szocialista párt előnye az összes választókorú körében jelenleg 7, a biztos pártválasztók körében 11 százalékpont. A mostani kormányzati oldal összességében is jobban áll, mint ciklusának azonos időszakában a négy évvel ezelőtti – ekként foglalhatók össze azok az eredmények, amelyek a Szonda Ipsos februárban, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származnak.

A stabilitás jellemzi a politikai erőviszonyokat a parlamenti választások óta. Múlt év júliusát követően az MSZP 36 és 40 százalék közötti támogatottsággal rendelkezett a választókorú népességen belül. Táborának kiegyensúlyozottan erős aktivitásának köszönhetően a biztos pártválasztók körében is viszonylag állandó, 50–55 százalék közötti arányokat regisztrálhattunk. A Fideszre jellemző mutatók is kevéssé változtak, az öszszes választókorú 26-30, az aktív szavazói kör 35-40 százalékának támogatását élvezte az elmúlt háromnegyed évben. Az érkező és távozó szavazók egyik hónapról a másikra alig észlelhetők. Az MSZP és a Fidesz tartalékai egyébként is meglehetősen szűkösek. Egymástól és más pártoktól alig tudnak elhódítani szavazókat. Az MSZP-sek tavaly áprilisi támogatóinak mindössze két százaléka távozott a Fidesz kedvéért, a fiatal demokraták öt százaléka sorolt át az MSZP-sek közé. Az elmúlt háromnegyed évben más pártoktól lényegében elenyésző, százalékban alig mérhető mennyiségű szavazót volt képes magához vonzani az MSZP és a Fidesz. Új támogatókat főképpen az előző parlamenti választáson távol maradóktól sikerült verbuválni, bár arányuk a jelenlegi szavazótáboron belül alig haladja meg a tíz százalékot. Az említett adatokból az is következik, hogy alapvetően pártjuknál maradnak a szimpatizánsok. A tavalyi MSZP-szavazók 86 százaléka most is a szocialistákra adná voksát, s megmaradt pártjánál a fideszesek 81 százaléka is. Kisebb pártok szinte alig vesznek részt ebben a versengésben, s mint látható, még úgy sem, hogy szavazóik a nagy pártok érzékelhető hátországát adnák. Állandónak mondható az SZDSZ támogatottsága. A három százalék körüli szavazótábor nem mozdul, egyedül a pártot második kedvencként megemlítők magas, 12-14 százalékos aránya jelenthet vezetőiknek reményt. Csökkentheti viszont bizakodásuk mértékét, hogy az SZDSZ-t tartalék pártként megnevezők túlnyomórészt (92 százalékban) elkötelezett szocialista támogatók. Hasonló helyzetben van a másik térfélen álló MDF is. Nem tud előbbre lépni az egy százalékról, de a választópolgárok 10-12 százaléka érdemesítené egy második voksra. Ők javarészt, 85 százalékban fideszesek.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik