Belföld

Kevesebb áramszünet – többnek látszik

Bár az emberek és az ipari fogyasztók is úgy érzik, hogy az utóbbi években gyakoribbak az áramszünetek és üzemzavarok, a hivatalos statisztikák szerint a helyzet évről évre javult. A Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) ennek ellenére kétszer több panasz érkezett, mint egy évvel korábban, s ezek zömét jogosnak találták. Az igen rövid áramszüneteket nem is tartják nyilván, bár az elektronizált világban sok kárt okoznak - olvasható a Népszabadságban.

A közelmúltban az egyik energetikai fórumon a Dunapack vezérigazgatója, Szikla Zoltán arra hívta fel a figyelmet, milyen károkat okoznak a mai digitalizált világban az áramszünetek, még a legkisebbek is. Elmondta, hogy bizonyos zavarokat, például a három másodpercnél rövidebbeket, hivatalosan nem is tartják nyilván, holott már az egy másodperces kimaradás is összekuszálhatja az elektronikus irányítási rendszereket. A papíriparban akár háromórás kiesés is származhat egy másodpercnyi áramszünet miatt, s ez óránként tíz-húszmillió forint termelési érték kiesésével járhat. Míg a tapasztalatok szerint Magyarországon ilyen hiba egy évben tízszer is előfordul, Ausztriában legfeljebb évente egyszer-kétszer.

A lakosság körében is sokan érzik úgy, hogy a korábbi évekhez képest gyakoribbak és hosszabbak az áramszünetek. Azt is kifogásolják, hogy az áramszolgáltatók a zavarok miatt keletkező kárigényeket gyakran elutasítják. Sokan kétségbe vonják, hogy azok a statisztikák, amelyek szerint egyre jobb a helyzet, reálisnak tekinthetők.

A Magyar Energia Hivatal feladata, hogy az energiaszolgáltatás színvonalát objektív mérőszámokkal vizsgálja. Felmérésük szerint 2001-ben három százalékkal kevesebb volt az üzemzavar az előző évhez képest, ötéves átlagban pedig 17 százalékos a javulás. Az egy percnél hosszabb zavarok száma tavaly 7835 volt, míg egy évvel korábban 8063, ötéves átlagban pedig 9576.

Az áramkimaradások átlagos ideje nem javult lényegesen: 1996-ban átlagosan 73 perc áramszünetet regisztráltak, az ötéves átlag 68 perc, a tavalyi adat pedig 64 perc. Megállapították azt is, hogy az egy fogyasztóra jutó kiesések száma tavaly átlagosan 2,55 volt. A Budapesti Elektromos Műveknél ez a szám az 1,7-et sem érte, viszont az ugyanehhez a német tulajdonosi körhöz tartozó Émász Rt.-nél a legtöbbször, átlagosan 4,08-szor volt üzemzavar. A kiesések átlagos időtartama fogyasztónként 6,19 óra volt, s ebből a szempontból is az Elmű volt a legjobb, 4,27 órával, s az Émász a leggyengébb, 10,38 órával. Nem sokkal jobb a Dédász sem, amelynél 7,3 óra volt az átlagos kiesés.

A fogyasztói érdekvédők úgy vélik, az elhúzódó üzemzavarok sokszor abból adódnak, hogy az áramszolgáltatók a költségek csökkentése érdekében erősen lefaragták a karbantartással foglalkozók létszámát, s gyakran hosszú időbe telik, amíg a szerelők eljutnak egy-egy településre.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik