Belföld

Az infláció felett drágulnak a fővárosi közműdíjak

Általában az infláció mértéke felett emelkednek a budapesti közműdíjak, mivel ezekbe a fejlesztésekre szánt pénzt is belekalkulálták - értesült a Magyar Hírlap. A fővárosi közgyűlés tegnapi döntése nyomán a szennyvízelvezetésért 36 forinttal kell többet fizetni, a kegyeleti díjak nyolc százalékkal növekednek, a legalacsonyabb díjemelkedés a vízdíjaknál lesz, 3,9 százalékkal.

A budapesti közműdíjemelések mértékéről döntött a tegnapi rendkívüli fővárosi közgyűlés. Bár lapzártánkig még nem született döntés, 2003. január 1-jétől várhatóan tíz százalékkal, július 1-jétől további öt százalékkal emeli tarifáit a BKV Rt. Erre az előterjesztés szerint azért van szükség, mivel az előző kormány nem teljesítette a Pénzügyminisztériummal kötött 1998-as megállapodást a díjemelés mértékéről, s emiatt a cég 21 milliárd forint bevételtől esett el. Ötmilliárdos kiesést jelentett a 65 év felettiek ingyenes utazásának teljes kompenzálása, melyet az állam vállalása ellenére nem tett meg.

A havi díjnövekedés a csatornahasználatért egy lakásra számolva 5,5 százalékos lesz. A szennyvízelvezetésért 36 forinttal kell többet fizetni. Az emelésből központi szennyvíztisztítót építenek, mely Európa legnagyobb ilyen típusú környezetvédelmi beruházása. Jövőre a szemétdíj 10,49 százalékkal emelkedik, melyben szintén szerepel a fejlesztés, melyből korszerűsítik a rákospalotai hulladékégető kazánjait; új füstgáztisztítót, száz hulladékgyűjtő szigetet és két új hulladékudvart építenek. A folyékony hulladék elszállítási díja 6,8, a kéményseprő-ipari közszolgáltatási díj pedig nyolc százalékkal emelkedik 2003-ban.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik