Belföld

E-mailválasztó jel: kukacoskodnak a franciák?

A francia hatóságok hétfőn hivatalosan is "arobase"-ra keresztelték a kukacot, vagyis a @ jelet. A francia internetezők körében már elterjedt kifejezést nem volt könnyű hivatalosan elfogadtatni a saját nyelvét hagyományosan erősen védelmező országban. Az arobase szót előbb a Terminológia Általános Bizottsága fogadta el, majd a kormány hivatalos közlönyében is meg kellett jelentetni.

A szó egy régi spanyol kifejezésből származtatható: a kis körrel körülvett “a” betű eredetileg egy spanyol mértékegység jele volt. A szó eredetét megvizsgáló bizottság szerint az arobase kifejezés az arrobe-ből származik, annak gyökere pedig az arab “ar-rub” kifejezés, ami egy negyedet jelent. A mértékegységet a portugál és spanyol kereskedők a tömeg és térfogat egységeként használták.

A francia nyelv tisztaságára felügyelő bizottságnak öt évvel ezelőtt nem sikerült elfogadtatnia a “mel” szót az e-mail helyett, most viszont egyetlen ülés alatt hivatalossá tette a “portail” (portál) és az “anneau de site” (webring) kifejezés használatát is.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik