Belföld

Figyeljen az allergiára télen is!

Az allergiákat kiváltó környezeti tényezők az év minden egyes napján hatnak az emberi szervezetre, ezért téves az a közhiedelem, hogy a parlagfű-szezon megszűntével a megbetegedések veszélye is elmúlt.

Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai és Immunológiai Társaság elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a lakó- és munkahelyi környezetben fellelhető porból és vegyszerekből eredő ártalmak is hozzájárulnak az allergiás betegségek járványszerű terjedéséhez Európában.

A professzor közölte: Magyarországon másfélmillió ember szenved az orr- és szemallergiától, emellett 140 ezer az asztmás, 200 ezer az ételallergiás és 2 millió a bőrallergiás beteg.

A szakember szerint a kezelések megfelelő társadalombiztosítási támogatásával és betegségmegelőzést szolgáló felvilágosítással Magyarországon van esély az allergiás betegségek évente 10-15 százalékos növekedési trendjének megtörésére.

Rudnay Péter, az Országos Környezetegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese elmondta: a vizsgálatok szerint a házi poratkák jelenléte, a nagy forgalmú utak közelisége, a konyhai gáztűzhely fűtésre használata, a háztartási vegyszerek és a penészes lakás növeli az allergiás megbetegedések kockázatát a kisgyerekek körében. Hozzátette: a városi gyerekek nagyobb számban allergiások, mint a bakteriális fertőzéseknek korán kitett és ezzel védettséget szerző vidékiek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik