Belföld

Egyelőre 5 százalék alatt az infláció

A fogyasztói árak októberben 0,6 százalékkal nőttek szeptemberhez képest, és 4,9 százalékkal haladták meg a 2001 októberi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

Az elemzők októberre 4,8 százalékos 12 havi, és 0,6 százalékos egy havi árszínvonal-emelkedést vártak. A fogyasztói árak szeptemberben 0,6 százalékkal nőttek augusztushoz képest, és 4,6 százalékkal haladták meg a 2001 szeptemberi szintet. Tavaly októberben a fogyasztói árak 7,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.


A fogyasztói árak növekedési üteme a várakozásoknak megfelelően emelkedett, ám a konszenzust kissé meghaladta, az index az év hátralévő hónapjaiban stagnál, vagy kismértékben tovább emelkedik – vélték a megkérdezett gazdaságkutatók és elemzők.


Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője hangsúlyozta, hogy az idei decemberi infláció várhatóan kényelmesen belefér az MNB toleranciasávjába, amelynek felső határa 5,5 százalék. Jóval kockázatosabbnak nevezte a 2003. évi decemberi 3,5 plusz-mínusz 1 százalékos inflációs cél teljesülését. Úgy fogalmazott: feszített, de nem zárható ki, hogy a jegybanki sávon belül marad az év végi inflációs adat jövőre. A fogyasztói ár részindexei is a várakozásai szerint alakultak, bár a tartós fogyasztási cikkek októberi, 0,2 százalékos drágulása meglepte az elemzőt. – Az erős forint miatt arra számítottam, hogy a tartós fogyasztási cikkek árai kismértékben csökkennek októberben – mondta.


Ugyancsak a tartós fogyasztási cikkek, illetve a ruházati termékek vártnál erőteljesebb drágulását jelölte meg a prognózist kissé meghaladó októberi infláció fő okaként Kaposi Zsolt, az OTP Bank Rt. elemzője. Felhívta a figyelmet: az erős forint hatása kevéssé érvényesült a tartós fogyasztási cikkek októberi áralakulásában elsősorban az erős kereslet miatt. Az inflációt növelte a dohányáruk átlag feletti drágulása is, az elemző szerint a jövedéki adó emelésének hatása  októberben jelentkezett. Az OTP Bank elemzője is kedvező novemberi inflációs adatot vár az üzemanyagok novemberi árcsökkenése miatt. Kaposi Zsolt kedvezőnek nevezte, hogy októberben a szolgáltatások inflációs nyomása enyhült. Az elemző várakozása szerint az év végi fogyasztói áremelkedés 5,3 százalék körül várható.


Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója az év hátralévő hónapjaiban és a következő év első felében is a fogyasztói árak stagnálására, vagy további enyhe emelkedésére számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik