Belföld

Megint internetes cégbe száll be a Wallis

Ismét magyar kézbe kerül a PSINet Magyarország Kft., miután lapértesülés szerint a cég korábbi vezetője, Kóka János visszavásárolja a vállalatot. A várhatóan ismét Elendernek nevezendő társaságba beszállt a Wallis csoport is.

Három év után ismét magyar tulajdonba került a PSINet Magyarország Kft., miután az egykori jogelőd Elender Kft. tulajdonosai a Wallis Rt.-vel közösen megszerezték a céget – adta hírül a Napi Gazdaság. A PSINet illetékesei nem kommentálták e hírt a FigyelőNet megkeresésére, annyit azonban közöltek: csütörtökön tartanak sajtótájékoztatót az ügyben.

Visszaveszik a régi nevet?

A Napi Gazdaság szerint a tulajdonosváltás után a PSINet Magyarország visszaveszi eredeti nevét, az Elendert. Ennek magyarázata, hogy Elender korábbi operatív vezetője és volt tulajdonosa, Kóka János is az új befektetők közé tartozik. A Wallis beszállása viszont valóban újdonságnak számít, hiszen a legutóbbi időkig a PSINet Europe tulajdonában volt a magyar leányvállalat.

A PSINet belépésekor egyébként a “hajdani” Elender Informatikai Rt. tartalomfejlesztéssel és üzleti internet-szolgáltatással egyaránt foglalkozott. A cég átalakulásakor a PSINet az üzleti részleget vette meg, a tartalomfejlesztés a Webigenhez került. Így a Wallis már régebben kapcsolatba került az egykor Kóka János által irányított Elenderrel.

A most újra Elender nevet viselő társaság ugyanis nem az első internetes cég lenne, amelyben a Wallis tulajdont szerez: a Webigen Rt. többsége és az Index.hu tartalomszolgáltató kisebbségi pakettje szintén ennek a vállalkozáscsoportnak a kezében van.

A Wallis már a harmincadik legnagyobb magyar vállalat

A Wallis-csoport a Figyelő legfrissebb Top 200-as összesítése szerint Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő vállalati konglomerátuma. Árbevétele alapján az itthoni cégek között a 102. helyről a harmincadikra ugrott előre tavaly. 2000-ben ugyanis még 32,2 milliárd forintos forgalmat bonyolított le csoport szinten a konglomerátum, 2001-ben viszont már 105 milliárdos volt a nem konszolidált árbevétele.

A Wallis terjeszkedése igen fontos internetágazatban folytatódik: a PSINet a Figyelő Top 200-as összesítése szerint a vállalati internetszolgáltatók között a harmadik helyen áll, és a piac 10 százalékát mondhatja a magáénak. (A PSINet előtt áll a Matáv-csoport 47 százalékkal és a GTS 11 százalékkal.) A PSINet árbevétele tavaly ötmilliárd forint volt, idén pedig a Napi Gazdaság szerint 20 százalékos forgalombővülésre számítanak a cégnél.

Nemcsak interneten terjeszkedik a Wallis

Egyébként a Wallis nemcsak az internet-szektorban törekszik az expanzióra: ma már a csoport 96 százalékos tulajdonában van a Hajdú-Bét élelmiszeripari vállalat, amely korábban a túlélésért küzdött, és amelynek jelenleg is tart a reorganizációja.

Az eredetileg autó- és külkereskedelemmel foglalkozó Wallis érdekeltségébe tartozik a cég honlapja szerint – részben vagy egészében – a Vilati Rt., a Wallis Ingatlan Rt., a Graboplast Rt., a Danubius Rádiót működtető OKR Rt. és a Roxy Rádióhoz kötődő Roxy Vagyonkezelő Rt., továbbá a Parád Kristály Manufaktúra Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik