Belföld

Vagyonos vagyonkezelők – átlag feletti bérek az ÁPV-nél

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. dolgozói átlagosan havi 455 ezer forintot kerestek tavaly, a felsővezetők pedig csaknem kétmillió forint bruttó havi bérért kezelték az állam vagyonát.

Csaknem 2,9 milliárd forintot fizetett ki dolgozóinak tavaly az ÁPV Rt., az átlagkereset megközelítette a félmillió forintot. Csaknem kétmillió Vagyonos vagyonkezelők – átlag feletti bérek az ÁPV-nél 1forintot vihettek haza a felsővezetők, a legalacsonyabb bér is meghaladta a 160 ezer forintot – derül ki az ÁPV Rt. tavalyi működéséről készített számvevőszéki jelentésből.

Bérek a szervezetnél

Az ÁPV Rt. felsővezetői bruttó 1,997 millió forintot kerestek tavaly havonta – írja a Világgazdaság. Az ügyvezető igazgatók bruttó 981 ezer forinttal lettek gazdagabbak havonta, helyetteseik 656 ezer forinttal. A menedzseri titulusban dolgozók 413 ezer forintot kaptak.

A legkevesebbet – bár az országos átlaghoz képest (103,6 ezer) még mindig jóval többet – az ügyviteli alkalmazottak keresték (165 ezer forintot), az ügyintézők pedig 195 ezer forintot vihettek haza. A privatizációs szervezetnél így az átlagkereset csaknem elérte a félmillió forintot (455 ezer forint).

A létszámon spóroltak

Az ÁPV Rt. személyi jellegű ráfordításai 10 százalékkal haladták meg a 2000. év kifizetéseit, de az összeg 21 százalékkal alacsonyabb az előirányzottnál. A vagyonkezelő ugyanis a tervben szereplő 300 helyett 241 dolgozóval is el tudta látni teendőit, sőt az év végi állomány már csak 214 fő volt. A múlt év végén 42 vezető (felsővezető, ügyvezető igazgató, illetve ügyvezető igazgatóhelyettes) tevékenykedett a szervezetnél, 111 menedzser. Azaz 153 felsőbb beosztású dolgozóra jutott 61 ügyintéző.

Az átlagkereset összege az engedélyezett növekedési ütemen (10 százalék) belül maradt (9,09 százalék). A legjobban az ügyvezető igazgatóhelyettesek érezhették a nadrágszíj-szorítást: bérük 3,3 százalékkal csökkent, de csak a létszámösszetétel változása miatt. Az ügyintézők keresete 6,9-7-9 százalékkal emelkedett, az ügyvezetésé 12,7 százalékkal. Legjobban a felsővezetők jártak: bérük 20,8 százalékkal növekedett.

Nőtt a prémium

A privatizációs szervezet munkavállalói részére a prémium mértékét differenciáltan, a kitűzött feladattól függően és a munkakörnek a társaság hierarchiájában elfoglalt helye alapján határozták meg. A vezérigazgató-helyettes 5,5 hónap, az ügyvezető és helyettesei 4,5 hónap, a menedzserek 3,3 hónap, az ügyintézők pedig 1,4 hónap áltagos prémiumban részesülhettek. A tényleges kifizetés átlaga 4,4 hónap lett, ami az éves alapbérre vetítve 36,6 százaléknak felel meg.

Az átlagkereset összetételén belül jelentősen nőtt a prémium aránya – állapította meg az Állami Számvevőszék. Az előző évi 15,5 százalék után tavaly 24,5 százalék lett. Jóval meghaladta a tavalyi prémium az átlagkereset növekedését, 73 százalékkal nőtt a 2000. évhez viszonyítva. A prémiummal együtt a jutalom háttérbe szorult, 45 ezer forintot tett ki havonta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik