Belföld

Hétvégi programajánló – zene és evés mindhalálig

Szinte mindenféle zenei irányzat kedvelőit csemegék várják a hétvégén: a Sziget mellett számos komoly és könnyű zenei koncertnek adnak otthont a főváros és vidéki városaink szabad terei, Boban Markovic Debrecenben zenél, Neszmélyben pedig jazznapokat tartanak. Emellett áldozzunk a gasztronómiai élvezeteknek is: a Somogy megyei Nagyszakácsi királyi szakácsverseny helyszíne lesz.

Sziget – szub. gájd nem csak zenére vágyóknak: A várakozásoknak megfelelően a hétvégén sem szükséges társasjátékot vinni a Szigetre, hiszen elfoglaltságról finoman szólva is bőven gondoskodnak a szervezők. Jóval gyakrabban kell eltűnődnünk azon, hogy két (vagy huszonkét) program közül melyiket válasszuk, mint hogy unaloműzés gyanánt előkerüljön-e a körömcsipesz vagy sem.

Hétvégi programajánló – zene és evés mindhalálig 1Akik még mindig azt gondolják, hogy a csapzott hajú fiuk és lányok csupán azért lépnek le otthonról augusztus elején, hogy egy szigeti kocsma mellett lerészegedve négykézláb átmásszanak egy dübörgő hangfal elé, hogy végül felborult teknősként ébredjenek a mocsok közepén, azok némileg tévednek. Persze, elrettentő példaként találni még ebből a fajból is, ám most már igazán leszögezhetjük, a sziget már nem csupán üvöltő zenéből, és változó alkoholtartalmú üdítőkből áll. Mindezt alátámasztandó néhány program a hétvégi kínálatból.

Egy kis péntek reggeli Thai Chi, hogy kiegyensúlyozottan kezdődjön a nap. Jégszobrászat a Kalandréten, nemzetközi képzőművész-szimpózium, délszláv táncház, hastánc tanítás, János vitéz, pandzsábi folklór, beszélgetés extrém élethelyzetekről(?), bábjáték, irodalmi est, afrikai dobtanítás, indiai tánc?és még mindig csak péntek.

Szombat: kezdjük ezt a napot is Thai Chi-val, aztán irány a sátrak: harcművészeti bemutató, Sziget legerősebb embere verseny, Fiatal Művészek Találkozója, kromoszóma háború, Sahaja Joga, tiltott találmányok, dudamesék, brazil táncok tanítása, kolumbiai dobtanítás, görög táncház, capoeirashow?közel 200 program azoknak akiket megérint szombat esti láz

A vasárnap igazi családi nap: Játszóház kicsiknek és nagyoknak, kézműves foglalkozás, agyaglevél-lenyomat készítés, fazekasság, kosárfonás, kasírozás, mesejáték, kubai tánctanítás, moldvai táncház – és persze a reggeli Thai Chi.

Van tehát program annak is, aki nem kimondottan a zenei élmények után kutatva látogatja meg hétvégén a Hajógyári szigetet, de a koncertre vágyók se szontyolodjanak el – állítólag nekik is tartogat néhány meglepetést szervezői gárda. A részletes koncertprogram >>

Szabad tér – Kis esti zenék: Nyáresti koncertekre keresztelték azt a programsorozatot, amely a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán fogadja elsősorban a jazz kedvelőit. Augusztus első napján kettős koncertet élvezhetünk, először Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos duója, majd a Quartet B lép fel. Nem kevésbé híres, csak más az a zongorajáték, amit Gyarmati István művel: az ő közreműködésével augusztus 4-én örökzöldek, operettek és sanzonok csendülnek fel a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Dalol a Városmajor című produkciót olyan sztárok jegyzik, mint Kincses Veronika, Rák Kati, Kishonti Ildikó és Horváth Attila. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Pécsi Nemzeti Színház vendégszerepel augusztus 2-3-án, előadásukban az “ős” rockopera, a Jézus Krisztus Szupersztár dallamait élvezhetjük.

Az augusztus egyébként is az opera jegyében telik el, hiszen a 4-i Szöktetés a szerájból előadással kezdetét veszi a 11. Nyári Opera- és Balettfesztivál. Aznap délelőtt a családosoknak megint csak érdemes ellátogatniuk a Hadtörténeti Múzeum udvarára, ahol a Trambulin Színház A tücsök és a hangya meséjét eleveníti meg. Ugyanitt 6-án a Budapest Klezmer Band ad koncertet, míg a komolyzene hívei 8-án adhatnak egymásnak találkozót a Vajdahunyad várában, ahol a Mendelssohn Kamarazenekar lép fel.

Könnyedebb hangulatot sejtet a Gyulai Várszínház produkciója a Tószínpadon: augusztus 2-3-án Strauss Cigánybáró című operettjét mutatják be. Ugyanekkor a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán a XX. Nemzetközi Néptánc Gála szerepel Bábeltorony címmel, míg Esztergomban Kálmán Imre Marica grófnő című nagyoperettjét adják elő Kalocsai Zsuzsával, Oszvald Marikával és Lehoczky Zsuzsával a főbb szerepekben.

Boban Markovic Debrecenben: Augusztus első hétvégéjén Debrecen megújult főterén, a Kossuth tér nagyszínpadán külföldi világsztárok adnak koncertet. Szombat este 21:30-kor a holland Left Hand Freddy and the Aces lép fel világhírű balkezes gitárosuk vezetésével. Vasárnap este szintén fél tízkor a balkáni szerb és román cigány zenét játszó Boban Markovic és együttese lép színpadra.

A hazaiak között többek között látható lesz a Gyárfás Quartett (péntek), a népzenét játszó Csík zenekar (szombat), a folk-bluesban jeleskedő Dr. Valter and the Lawbrakers (szombat), illetve a moldvai és gyimesi csángók zenéjét játszó Tartos együttes (vasárnap).

Nagyszakácsi Szakácsverseny: Nagyszakácsi szülöttei voltak a középkori királyi udvar szakácsai századokon keresztül. H?séges szolgálatuk fejében nemesi oklevelet és somogyi birtokokat kaptak. Az augusztus 1-3 között tizedik alkalommal megrendezett verseny a Királyi Szakács címért folyik, szigorú szabályok és középkori feltételek mellett. Fűszerszámok udvara és fűszerpiac, sátoros borudvar, középkori mesterségek bemutatója, kézművesvásár egészíti ki a programot. Népi udvarok várják a vendégeket hagyományos paraszti ételekkel. Jegyár : 800,- Ft-tól 10.000,- Ft-ig.

Jazz napok Neszmélyben: Dzsesszmély elnevezéssel immár hetedszer rendeznek a hétvégén jazznapokat a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyen.A pénteki nyitóestén Jávori Vilmos együttesének az amerikai Carol Cash énekesnő lesz a vendége, utánuk pedig a klasszikus jazzt játszó Sramkó János group, valamint a Budapest Jazz Orchestra lép fel a helyi szabadidőközpontban. Szombaton és vasárnap további hat koncertre kerül sor. A jazznapokkal egyidőben a község általános iskolájában Lakatos István fotográfus kiállítása látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik