Belföld

Hódít a biotermelés Magyarországon

[FN,MTI-Eco] A biotermelésbe vont terület nagysága az 1996-os 11,4 ezer hektárról 2000-ben 47,2 ezer hektárra, 2001-ben már 79,2 ezer hektárra emelkedett Magyarországon, ez a mezőgazdasági terület több mint 1 százaléka. Az utóbbi év 68 százalékos területnövekedése nagyobb volt, mint a magyar biogazdálkodás történetében bármikor, derül ki a KSH kedden közzétett jelentéséből. Magyarországon az elmúlt néhány évben gyors ütemben növekedett a biogazdálkodás szerepe és súlya. Ezzel szemben a bioélelmiszerek iránti hazai kereslet más élelmiszerekhez viszonyított magasabb ára és a piac kiépítetlensége miatt csak mérsékelten nőtt. A hazánkban ellátott biotermékek 95-97 százalékát Nyugat-Európába exportálják A legfontosabb hazai biotermékek a gabonafélék (durum- és tönkölybúza) voltak, a hazai kereslet túlnyomó része azonban a friss zöldségfélékre irányul. Gyorsan nőtt a kereslet az ökológiai elvek szerint tenyésztett sertés-, juh-, szarvasmarha- és baromfihús iránt. Bővebbet a KSH kiadványában>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik