Belföld

Csapatfigyelő: Szenegál

A világbajnokság nyitómeccsét egy olyan csapat vívja majd a címvédő Franciaországgal, amely még sohasem vett részt vébén. Ennek ellenére a szenegáli csapat - merthogy róluk van szó - jól ismerheti a gall futballszokásokat, hiszen az együttesből csak néhányan fociznak otthon, a többiek szinte kivétel nélkül a francia ligában szerepelnek.

A franciák kapcsán is megemlítettük, hogy maga a gall csapat is rendkívül vegyes összetételű, rendkívül kevés francia, annál több afrikai származású futballista játszik a címvédőnél. Így a Szenegál-Franciaország meccs egyfajta nyugat-afrikai döntőnek ígérkezik, ami ma már szinte nem lep meg senkit, hiszen még a lengyeleknek és a japánoknak is van színesbőrű játékosuk (az utóbbiak brazil futballistát honosítottak).

A világ legjobb szenegáli futballistája éppen a francia válogatottban (és az angol bajnokságban, az Arsenalban) játszik: a durvaságáról, erőszakosságáról és rendkívüli tehetségéről ismert Patrick Vieiráról van szó. Róla tehát le kellett mondania a szenegáliaknak, ott van viszont például El Hadji Diouf, aki annak ellenére, hogy 14 éves kora óta Franciaországban él, Afrika legjobb játékosa lett 2001-ben. (Afrikában ugyanakkor polémiát váltott ki a választás, minthogy a ghánaiak szerint az ő játékosuk, Kuffour jobb volt)

Diouf nem mondott le szenegáli állampolgárságáról, illetve nem kérték erre – talán amiatt, hogy korábban egy súlyos közlekedési balesetet okozott Franciaországban. Róla még érdemes tudni, hogy a francia bajnokság idei második helyezettjénél, a Lens-nál focizik, és kilenc világbajnoki selejtezőn nyolc gólt rúgott (a többi szenegáli összesen hatot a sorozatban).

A szenegáliak szövetségi kapitánya – mindezek után aligha meglepő – szintén francia. Bruno Metsu meghívta a válogatottba Monaco kapusát, Tony Mario Sylvát és a Marokkóban játszó Oumar Diallót, aki szintén tehetséges hálóőr.

Előttük a védelemben a Dioufhoz hasonlóan a Lens-ban játszó Ferdinand Coly, a Sochaux-ban szereplő Omar Daf, és a “montpellier”-i Aliou Cissé kaphat helyet.

A középpályán ismét két Lens-ban játszó futballista tűnik a szemünk elé: Pape Bouba Diop és Pape Sarr. Melletük két Auxerre-ben futballozó sportoló tűnik fel: Fadiga (aki az Afrikai Nemzetek Kupáján ezüstérmes csapat tagja volt) és Amdy Moustapha Faye, aki szintén a francia bajnokságság harmadik helyezettjéhez szerződött.

Rajtuk kívül Moussa NDiaye lehet veszélyes – támadó középpályásként – az ellenfél kapujára, minthogy ő a selejtezősorozatban két gólt is szerzett.

A támadók közül – Dioufon kívül – a Sedan csatárát, Camarát és a Strasbourg játékosát, Thiawot említhetjük meg. A felkészülési meccsek egyikén, Ecuador ellen például Camara góljával nyert Szenegál, ám a csapat nem bízhatja el magát túlzottan, hiszen az egyik japán profiklubbal, a Kashiwa Reysollal csak gól nélküli döntetlenre jutottak az elmúlt napokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik