Belföld

Csapatfigyelő: Kamerun

Roger Milla, a "matuzsálem", aki 1990-ben, 38 évesen négy gólt rúgott, és Kamerunt a negyeddöntőig vezette az olaszországi vébén. A kameruni focicsapatról mindenkinek Milla jut az eszébe, és sokszor megfeledkeznek arról, hogy az együttes jelenleg is az olimpiai bajnoki cím védője

Csapatfigyelő: Kamerun 1Milla persze már rég visszavonult (1976-ban már Afrika legjobbjának választották, majd 1982-ben, 1990-ben és 1994-ben vett részt vébéken), és jelenleg a kameruni futballszövetség egyik vezetője. Utódai azonban nem maradnak el tőle sokkal az eredményességben: ha a vébén nem is jutottak olyan messzire, mint az általa vezérelt csapat (a negyeddöntőt afrikai együttes Kamerunon kívül még soha nem érte el a világbajnokságok történetében), de 2000-ben például olimpiai bajnoki címet szerzett az újabb generáció.

Csapatfigyelő: Kamerun 2Ebben az új, olimpiai bajnok csapatban többek között Pierre Wome, Lauren Etame Mayer, Geremi, Nicolas Alnoudji, Patrick Mboma és Samuel Eto’o szerepelt. Ők alkotják annak a jelenlegi kameruni csapatnak a gerincét is, amely Milláék 1984-es és 1988-as győzelme után 2000-ben és 2002-ben is elhódította az Afrikai Nemzetek Kupáját. Nem véletlen: Kamerun a vébére is úgy jutott ki, hogy mindössze egy vereséget szenvedett, de az egyetlen vesztes meccs előtt sorozatban hét mérkőzést megnyertek.

Mindez nem kis elégedettséggel töltheti el Winfried Schäfer kameruni szövetségi kapitányt, aki német létére az egykori német gyarmat együttesét irányíthatja, méghozzá egy olyan vébécsoportban, ahol az ellenfelek között Németország is feltűnik. (A helyzet itt, az E csoportban kísértetiesen hasonlít az A csoportéhoz: ott Szenegál és Franciaország a világbajnokság nyitómeccsét vívja majd egymással, és a gallok egykori afrikai gyarmatának szövetségi kapitánya egy francia edző, Bruno Metsu.)

Schäfer egyébként még veretlen azóta, hogy jó egy éve átvette a kameruni csapat irányítását. Megtartotta ezt a jó szokását az Anglia elleni egyik utolsó felkészülési meccsén is az afrikai együttes. A 2:2-es végeredmény ugyanis tulajdonképpen a britekre nézve volt hízelgő – még az angol kommentárok szerint is!

Most pedig nézzük, kiket válogatott be Schäfer a kameruni vébékeretbe. Az olimpiai bajnoki keretből a jelenlegi 23 játékos közé összesen tíz futballista került be. A kapus poszton ugyan aligha játszik majd az ötkarikás játékok győztese, Idriss Kameni, hiszen mellette ott a jóval tapasztaltabb Songoo, illetve Boukar Alioum.

Csapatfigyelő: Kamerun 3Ugyanakkor a védelem két alapembere Geremi és Wome (mindketten Sydney hősei). Geremi a Real Madrid légiósa, Wome pedig a Bolognában játszik. A hátsó sor legdurvább tagja a kétszeres Afrika-bajnok (de az olimpián nem szerepelt) Rigobert Song, aki az egyetlen játékos a futballtörténelemben, akit két különböző vébén is kiállítottak.

A középpálya meghatározó emberei közül nem volt olimpiai bajnok Salomon Olembé, aki a Marseille csapatában focizik, a válogatottban pedig 45-ször szerepelt, és hat gól fűződik a nevéhez. Ugyancsak nem volt ötkarikás győztes Marc Vivien Foé, aki 53-szoros válogatott, és ez alkalomból hét gólt lőtt. Ő az Olympique Lyonnal idén francia bajnok lett.

Három középpályás viszont megjárta Sydneyt: Alnoudji, Lauren Etame Mayer és Joel Épalle meghatározó tagjai a kameruni csapatnak, mindannyian több mint húszszoros válogatottak.

A támadók közül Etoo ott volt az olimpián, majd a Real Madridban szerepelt néhányszor, de többnyire kölcsönjátékosként más klubokban tengette napjait. Jelenleg a Mallorca légiósa, és nem mellékesen kétszeres Afrika-bajnok. A selejtezők során öt meccsen három gólt rúgott.

Ennél sokkal jobb mutatóval rendelkezik egy másik olimpikon, Patrick Mboma: ő hat meccsen hatszor talált be az ellenfelek hálójába. Mboma most az angol Sunderland idegenlégiósa, de játszott a francia, az olasz és a japán (!) bajnokságban is előzőleg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik