Belföld

Tavaszi avatás

A Terror Házával kezdődött a választások előtti országos méretű avatási hullám. Következik a Nemzeti Színház, a népligeti buszpályaudvar, a Sándor-palota, az Erzsébet téri kulturális központ. Mindez összesen csak a fővárosban 26,4 milliárd forintért.

Tíz nappal a Nemzeti Színház nyitóelőadása után, március 25.-én adják át az utasforgalomnak a népligeti buszpályaudvart. Az eredeti dátum tavaly október volt, az Erzsébet téri végállomás megszüntetéséhez igazodva, ám a késés már hónapokkal azelőtt biztossá vált, hiszen a pályáztatás körüli huzavona miatt, az építkezés csupán tavaly nyáron kezdődött el.

A tizenötezer négyzetméter alapterületű végállomásra az egykor az Erzsébet térre érkező járatok költöznek át. A 3,5 milliárd forintba kerülő beruházás üzembe helyezése után naponta több mint kétszáz távolsági járattal és közel 20 ezer emberrel számol az üzemeltető, a Népliget Autóbusz-pályaudvar kft. A három plusz egy szintes épület alagsora közvetlenül kapcsolódik a metróaluljáróhoz, itt lesznek a parkolóhelyek, a pénztárak és a szociális helyiségek. Mozgólépcsővel lehet majd feljutni, az egyszerre 35 busz befogadására képes, indulási szintre és az elővételi pénztárakhoz.

A beruházások költségei
(milliárd)
Nemzeti Színház
15,4
Terror Háza
2,5
Sándor-palota
2,5
Népligeti buszpályaudvar
3,5
Erzsébet téri kulturális központ
2,5
Összes
26,4

Ismét a Sándor-palotába költözik a kancellária

Tavaszi avatás 1A márciusi avatások utolsó helyszíne a Budai Vár. Itt várja majd a jövőben a kormányfőt és apparátusát a Miniszterelnöki Hivatal majdani otthonául szolgáló Sándor-palota. Bár késés miatt itt is módosított időpontról van szó, az átadás-átvétel tervezett dátuma március 31.

A 2,5 milliárd forintos beruházást a központi költségvetésből finanszírozzák, és a felújítással a 2000. októberi közbeszerzési pályázat nyertesét, a Középület Rt.-t bízta meg a Budai Várgondnokság Kht. A palota déli szárnyában alakították ki a diplomáciai fogadásokra alkalmas szobákat, valamint a kormányzati munkákat szolgáló néhány helyiséget.

Lakberendezés tízmilliókért A Sándor-palota rekonstrukciója során a 2,5 milliárdos összköltség 16 százalékát belsőépítészeti munkálatokra fordították. A Közbeszerzési Értesítő legfrissebb számából kiderül, hogy a két kanapé, negyvenhat szék, hat asztal, két tükör és tizenkét karosszék bruttó 19 millió forintért készült el. A korábban megrendelt négy kanapé, nyolc karosszék, négy márványlapos asztal és kétkonzulsztal bruttó tizenkétmillió forintba kerül.

A korábbi tervektől eltérően a palotában nem kapott helyet a miniszterelnöki rezidencia, a kormányfő Dunára néző dolgozószobája mellett csupán egy három szobából álló pihenő helyiséget alakítottak ki. A Kormányzati portál közleménye szerint, hátra van még a biztonsági kamerák és a bejáratok elektronikus rendszerének üzembe helyezése, továbbá a világítási munkálatok.

Egy gödör élete

Lassan véget ér a Erzsébet téri szappanopera. Az egykoron a Nemzeti Színháznak szánt terület felszínén egy 12 ezer négyzetméteres park lesz, alatta 5 ezer négyzetméteres kulturális központ, legalul pedig egy hasonló nagyágú parkolóház.

A munkálatokért felelős Erzsébet téri Beruházási Iroda vezetője, Jordán Péter a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy a park és a parkoló közötti szinten kulturális központ, konferencia termek, étterem és presszó lesz.

A központi költségvetésből támogatott, 2,5 milliárd forintba kerülő beruházást április 15.-ig kell elkészíteni, majd ezt követően adja át a Magyar Állam a fővárosnak, hogy az kiírhassa rá a hasznosítási pályázatot. Szabadon hagynak egy 800 négyzetméteres tartalékhelyiséget is, amelyet a majdani üzemeltető igényei szerint használhat fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik