Belföld

Ázsia derűs év elé tekint?

Hongkong és Tajvan mellett még Indonézia is figyelmet érdemel befektetői szempontból. Az ázsiai gazdaságok kilátásairól meglepő bizakodással beszélnek a BusinessWeek Online által megkérdezett szakemberek.

Az ázsiai piacokról a legtöbb embernek csak a magas kockázat és a nagy bukások lehetősége jut eszébe. A szakértők azonban másképp látják: a BusinessWeek Online megkérdezett elemzőket, és ők ehhez képest jóval optimistább képet festettek a régióról.

Ázsia derűs év elé tekint? 1Ajay Kapur, a Morgan Stanley hongkongi regionális stratégiai elemzője szerint nem állnak olyan rosszul a gazdaságok, mint ahogyan azt általában gondolják. Sőt sokkal jobb a helyzetük, mint öt évvel ezelőtt.

Az infláció alacsony, deficit helyett pedig költségvetési többlet mutatkozik. Jelentősen csökkent a vállalatok eladósodottsága. Habár a nominális gazdasági növekedés üteme lassú, az elemző szerint a piacok erősen alulértékeltek.

Ázsia derűs év elé tekint? 2Mark Konyn, a Dresdner RCM Global Investors hongkongi igazgatója szerint a koreai és a tajvani piac rejt magában jelentős potenciált. Koreában a meglepően erős hazai kereslet pörgetheti fel a gazdaság motorját, várakozásai szerint ugyanis nem fogja magával húzni az importot. Tajvanban pedig valószínűleg a technológiai export újraéledése fogja magasba emelni a gazdaságot.

Az egész régió számára kockázati tényezőt jelent a gyenge jen. Szemmel láthatólag a japán monetáris hatóságok nem törekednek valutájuk erősítésére, ez pedig az egész régióban növeli a befektetők kockázati prémiumát.

Ázsia derűs év elé tekint? 3Markus Rosgen, az ING Barings hongkongi regionális részvénystratégája szintén Koreát és Tajvant részesíti előnyben, ugyanakkor Indonéziát is érdekesnek találja. Egy, a muszlim országok számára készített Marshall-csomagból Indonézia jelentősen profitálhatna. Emellett a részvényelemző úgy véli, hogy a régióban Indonéziában található a legtöbb alulértékelt vállalat.

Ázsia derűs év elé tekint? 4Siew Hua Thio, a Goldman Sachs ázsiai portfóliómenedzsere olcsónak tartja az ázsiai részvényeket, mind történelmi, mind regionális összehasonlításban. Korábban az ázsiai részvények jellemzően könyv szerinti értékük 2-2,5-szeresén forogtak. Jelenleg ez a mutató 1,5 körül mozog.

Világviszonylatban is olcsónak számítanak az ázsiai papírok. Míg az amerikaiak átlagos árfolyama jövő évi várható nyereségük 25-26 százaléka körül mozog, az európai részvényeknél ez az érték 20 százalék, Ázsiában pedig 10.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik