Belföld

Fél évszázad legnagyobb csalása Németországban

Egy évtizeden át vertek át bankokat, cégeket, könyvvizsgálókat a FlowTex Technologie vezetői. A vezérigazgató tizenkét évet kapott. Németország legnagyobb vállalati csalássorozatára kedden tett pontot a mannheimi bíróság ítélete.

A világháború óta nem hajtottak végre olyan mértékű vállalati csalást Németországban, mint amilyet a FlowTex Technologie vezetői. A bűncselekmény-sorozat mind értékében, mind időtartamában egyedülálló: csaknem egy évtized alatt több mint 100 bankot és lízingcéget károsítottak meg, összesen 2 milliárd euróval. Az ügyet tárgyaló bíró, Michael Meyer kijelentette: “a csalássorozat méreteiben példátlan.”

Fél évszázad legnagyobb csalása Németországban 1Nem létező fúrógépek

A csalás üzleti modellje viszonylag egyszerű volt. Egy, a FlowTex-csoporthoz tartozó vállalat nem létező fúrógépeket adott el lízingcégeknek, a FlowTex pedig azonnal bérbe is vette a gépeket. A lízingcégek azonban nem tudtak a két cég közötti tulajdonosi kapcsolatról, valamint arról sem, hogy a fúrók csupán papíron léteznek.

A részletfizetésekhez azonban pénzt kellett szereznie a cégnek, hiszen hosszú távon kevesebb volt az üzletből a bevétele, mint a kiadása. A lavina elindult: újabb és újabb lízingszerződéseket kötöttek, hogy fedezni tudják kötelezettségeiket.

A valóban létező 250 gép helyett így papíron 3000 volt a cég tulajdonában. A rendszámtáblák cserélgetésével és az üzleti jelentések megfelelő kozmetikázásával azonban el tudták titkolni ezt a tényt a bankok és a könyvvizsgálók elől.

Hová tűnt a pénz?

Fél évszázad legnagyobb csalása Németországban 2A csalásból szerzett pénz elsősorban a cég főnökeinek zsebébe vándorolt. Manfred Schmider, a cég vezetője és helyettese, Klaus Kleiser havi 100 ezer márkás fizetést tett zsebre.

Schmider a bírósági ítélet szerint 325 millió márkát csorgatott át a cégcsoport kasszájából a sajátjába. Ebből többek között kastélyokat, repülőgépeket, jachtokat és festményeket vásárolt. Schmider a felső tízezer tagjának számított, sokáig a vállalkozók példaképe volt.

Fél évszázad legnagyobb csalása Németországban 3Szigorú ítélet

Az aranyéletnek végül Schmider tavaly februári letartóztatása vetett véget. A bíróság a vádlottakat bűnösnek találta több mint 240 rendbeli nagyértékű csalásban. Schmidert 12 év börtönre, helyettesét pedig 9 és fél évre ítélte a bíróság. Két tettestársuk 6 és 8 év közötti büntetést kapott.

Schmider az ítélet kihirdetésekor nyugodtnak látszott. Akár meg is könnyebbülhetett, hiszen a bíróság 762 évi börtönbüntetést is kiszabhatott volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik